Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Ormvråk (Buteo buteo)Foto: Wikipedia
Lyssna
(0:44 min)
Ormvråk (Buteo buteo)
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 16.37
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00

Ormvråken är den rovfågel som man oftast ser i vårt land. Den förekommer i hela landet upp till trädgränsen. Den tycker om växlande terräng med skog och öppen mark där den kan jaga.

Fågeln gör rätt för sitt namn genom att kunna fånga ormar, men den huvudsakliga födan är smågnagare, ödlor, grodor, skalbaggar, gräshoppor och andra småkryp. På regnvåta landsvägar kan man se ormvråkar spatsera omkring och plocka daggmask. Längs vägarna ser man ofta ormvråkar sitta på stolpar och andra upphöjda platser spanande efter byte. En vanlig syn är också seglande vråkar, som skickligt utnyttjar termiken och cirklar i vida kretsar högt i skyn.

Därifrån ljuder också det karaktäristiska jamande, klagande lätet. Hör man samma läte i skogen kan det dock vara en nötskrika som virtuost härmar ormvråkens kvidande. Till färgen är ormvråken huvudsakligen mörkbrun men mycket variabel, vissa exemplar är mycket ljusa.

Tidigt om våren kommer ormvråkarna till sina häckplatser och då kan man se paret uppföra avancerade flyktlekar. Boet byggs av ris rätt högt i ett träd. Varje ormvråkspar brukar ha 2-3 bon att växla mellan inom sitt revir. Man har observerat att vissa bon kan ha varit bebodda ända upp till 30 år. Man räknar med att det finns ungefär 20 000 par ormvråkar i Sverige och de flesta lämnar vårt land i september-oktober för att övervintra i Västeuropa. Några kan dock stanna i sydligaste delen av landet.

(Buteo buteo)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".