Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:48 min)
Ortolansparv (Emberiza hortulana)
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 16.39
Ortolansparv Foto: Wikipedia

Det egendomliga namnet ”ortolan” kommer av latinets ”hortulus”, liten trädgård. Men någon trädgårdsfågel är inte denna sparv, som tillhör samma familj av så kallade fältsparvar som den mer kända gulsparven och sävsparven som är vanlig i vassarna kring våra sjöar.

Ortolansparven trivs i odlad mark med dungar av träd och öppna hagmarker. Eftersom sådana marker är mindre vanliga än förr och eftersom de tidvis drabbats av användningen av biocider har ortolansparven minskat i antal och utbredning sedan mitten av 1900-talet. Nu kan man hitta den i lämpliga marker i Svealand och längs Norrlandskusten.

Under någon buske eller vid en dikesren bygger den boet av gräs, fodrat med hår och tagel. Honan ruvar de 4-6 äggen men hanen hjälper till med matningen.

Ortolansparven flyttar i augusti-september till Västafrikas tropiker och återvänder i maj. Födan är frön och insekter som den gärna söker på torra marker, inte minst kreatursbetade.

Här i Sverige är bruket att äta så kallad ”kramsfågel”, det vill säga småfåglar av allehanda slag, lyckligtvis bortlagt. I sydliga länder förekommer det däremot alltjämt och just ortolansparven är sedan gammalt en särskild förment delikatess. Det berättas att de gamla romarna gödde ortolansparvar i burar som upplystes nattetid och i Alfred Brehms berömda fågelbok från 1884 finns en ganska förfärande beskrivning: ”Detta förfarande lär ännu i dag användas i Italien, södra Frankrike och i synnerhet på de grekiska öarna. Därstädes infångas ortolanen i massor, dödas så snart han blivit tillräckligt fet, förvällas i kokhett vatten, inpackas i ättika och kryddor och försändes i små fat, två- till trehundra i vartdera. För på detta sätt tillredda ortolaner betalas ganska högt pris av finsmakare.”

(Emberiza hortulana)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".