Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:43 min)
Råka (Corvus frugilegus)
Ljudklippet är från avsnittet
17 december 2010 kl 09:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 16.59
Råka Foto: Wikipedia

Erik Rosenbergs beskrivning av råkan, Corvus frugilegus, är klassisk och träffande: ”Svart som korpen, stor som kråkan och sällskaplig som kajan”. Så här års finns möjlighet att lära känna råkan på flera håll i landet, eftersom Sverige passeras av sträck med ryska råkor, på väg till övervintringsområdena i Nordsjöländerna. Även en del svenska råkor drar åt sydväst för att återkomma i mars.

Den svarta kråkfågeln med karaktäristisk näbb, som saknar fjädrar vid basen, vilket gör att den ser lång ut, hör till dem som fått sitt svenska namn av lätet. Det är djupt klingande och ”rakare” än kråkans kraxande.

Det latinska namnet frugilegus betyder ”den som samlar säd” och det säger en del om matvanorna. Dock inte hela sanningen, eftersom råkan också äter maskar och insekter. Det händer också att den rövar fågelägg och ungar.

Råkans förekomst i Sverige är mycket spridd. Den häckar i kolonier på jordbruksslätterna och den största förekomsten är i Skåne. Kvicksilverförgiftningen på 1950-60-talen drabbade råkan hårt, men den har återhämtat sig och spritts norrut. På 1960-talet fanns bara några tusen par kvar, i slutet av 90-talet anger svensk Fågelatlas att beståndet är drygt 36 000 par.

Kolonier finns i Halland, Västergötland, Östergötland, Uppland och Jämtland liksom på Öland och Gotland. Råkor obeserveras i mindre antal i de flesta landskap. De största kolonierna kan innehålla mer än 300 bon, placerade högt upp i träden i en dunge. Häckningen sker redan i mars och eftersom ungarna ligger kvar i boet en månad efter kläckningen råder ett högljutt liv i kolonierna där de stora risbona placerats i trädklykor.

Råkan har under långa tider utsatts för förföljelse och jakt. Det sker inte längre i någon större utsträckning, men det finns de som anser att fullvuxna råkungar är en delikatess.

(Corvus frugilegus)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".