Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Skräntärna Foto: Wikipedia
Lyssna
(0:33 min)

Skräntärna (Sterna caspia)

Publicerat söndag 19 april 2009 kl 18.07

Större än en fiskmås, mindre än en gråtrut – störst av alla tärnor är skräntärnan. I ytterskärgårdar på östkusten har den stora tärnan sina häckningsplatser på klippiga öar eller sandrevlar. De flesta häckar i kolonier som kan bestå av mer än 100 par men oftast innehåller samhället ett tiotal par. Kolonilivet ger förbättrat skydd åt ungarna, som vid fara går i vattnet medan de vuxna fåglarna flyger över dem.

Födan söker skräntärnan däremot helst i insjöar och det kan bli fråga om milslånga resor inåt landet för att fiska mört och abborre. Skräntärnorna dyker från hög höjd och fångar bytet med stor träffsäkerhet. I boet läggs 2-3 ägg på en mycket enkel bale av gräs och tång och runt boet bildas småningom en krans av vitlysande fiskben.

Långväga är också flyttningsresorna. Rätt tidigt på hösten bär det iväg åt sydsydost till Svarta havs-området, senare uppsöks Medelhavsländerna och slutligen korsar skräntärnorna Sahara och kommer till Västafrika där särskilt sumpmarkerna kring floden Nigers övre lopp hyser många fåglar från norra och östra Europa. Till följd av torka och jakt i dessa områden har arten minskat under senare år. På 1970-talet fanns uppåt 1 000 par i Sverige, vid sekelskiftet var det halverat.

Häckningsplatser finns spridda glest längs Östersjökusten ända upp till Norrbotten. I hela Östersjöområdet finns ungefär 1 500 par och fåglarna i Sverige, Finland och Estland står i kontakt med varandra, de utgör en enhetlig population.

(Sterna caspia)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".