Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Småfläckig sumphöna Foto: Marek Szczepanek, Wikipedia
Lyssna
(0:36 min)
Lyssna
(0:36 min)
Lyssna
(0:36 min)
Småfläckig sumphöna (Porzana porzana)
Publicerat söndag 19 april 2009 kl 18.14
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00
Publicerat söndag 19 april 2009 kl 18.14
Småfläckig sumphöna Foto: Marek Szczepanek, Wikipedia

Förvisso är denna fågel ”småfläckig” då vita fläckar är spridda över hela dess kropp, grundfärgen är blågrå på undersidan, brun på ovansidan. Men chansen att få se fågeln (vars storlek är ungefär som starens) är ganska liten, ty i likhet med andra medlemmar av familjen sumphöns (till exempel vattenrallen och kornknarren) lever den ett mycket undanskymt liv.

Några egentliga hönsfåglar är inte sumphönsen trots namnet och de är specialiserade för ett liv i fuktiga marker. Den mest bekanta familjemedlemmen är sothönan. Den småfläckiga sumphönan hör hemma i södra delarna av vårt land upp till ungefär Bergslagen och dess tillhåll är stora kärr och tuviga ängar vid sjöstränder. Inne i det täta gräset bygger den sitt bo och kullarna är oftast två per säsong med 8-12 ägg i varje.

Desto mer bemärkt gör sig denna fågel i akustiskt avseende. Under april återvänder den småfläckiga sumphönan från vinterkvarteren i Sydeuropa och Afrika och under våren och försommaren visslar hanarna nätterna igenom. Det är ett vittljudande läte; ett skarpt ”huitt huitt...” som upprepas taktfast med något varierat tempo (70-80 gånger i minuten). Får man en skymt av fågeln i luften kan man notera att den flyger med hängande ben.

(Porzana porzana)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".