Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:41 min)
Storspov (Numenius arquata)
Ljudklippet är från avsnittet
1 oktober 2010 kl 09:00
Publicerat söndag 19 april 2009 kl 19.15
Storspov. Foto: Kjell Bergqvist
1 av 2
Storspov. Foto: Kjell Bergqvist
Flygande storspov. Foto: Sven-Erik Borg
2 av 2
Flygande storspov. Foto: Sven-Erik Borg

Ordet ”spov” har germanskt ursprung och syftar på den långnäbbade fågelns förment högfärdiga uppsyn och dess misstänksamma, liksom spionerande uppträdande. Vaksam är storspoven verkligen och kommer en inkräktare in i reviret slår den larm med besked.

Storspoven finns i hela landet utom i fjälltrakterna och trivs på jordbruksmark, myrar och vid sjöar. Den har minskat i antal på senare år och är vanligast i Norrland. I början av april kommer spovarna från vintervistena i Västeuropa. När honorna klarat av ruvningen flyttar de raskt söderut igen och hanarna får ta hand om kullen den första tiden.

(Numenius arquata)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".