Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.

Sånglärka

Publicerat söndag 19 april 2009 kl 20.17
Sånglärka (Alauda arvensis)
(0:45 min)
Sånglärka. Foto: Anders Bergman

När sånglärkan nått högsta punkten i sin sångflykt är den nästan osynlig, kanske 150 meter över marken. Där svävar den med fladdrande vingar medan sången strömmar fram i ett virvlande flöde. Inte att undra på att fågeln förr på sina håll kallades Himmelslärka. Sången kan pågå i en kvart innan lärkan sänker sig ner i gräset där den söker insekter och larver.

Ännu medan snö ligger kvar på fälten kan de första lärkorna observeras men tyvärr hör sånglärkan till de arter som missgynnas av landskapets förändringar. Man räknar med att antalet sånglärkor i vårt land halverats under de senaste årtiondena.

(Alauda arvensis)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".