Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:53 min)
Ringtrast (Turdus torquatus)
Ljudklippet är från avsnittet
12 november 2010 kl 09:00
Publicerat söndag 19 april 2009 kl 20.35
Ringtrast Foto: Daniel Pettersson

Ringtrasten är den minst kända av våra trastar. Störst chans att se den i södra Sverige är under vårsträcket i april då den är på väg från vintervistena i sydvästra Europa och Nordafrika.


 

I Sverige häckar ringtrasten i fjällkedjan där den håller till i öppen terräng i björk- och videbältet, gärna i klippig terräng med raviner. Där bygger den sitt bo på marken och där sitter den skygga fågeln gärna på en sten och sjunger sin strof om tre-fyra klara, vittljudande toner.

De 4-5 äggen ruvas av båda föräldrarna och i oktober går sträcket söderut igen.

(Turdus torquatus) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".