Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioprogram i P4 Uppland Sveriges Radio om trädgård, djur, film, böcker, musik, teater, kultur, trender...
29 oktober

Musik och mat: Irma Schultz Keller lagar Salade Chevre chaud

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 12.30
Musik och Mat - Irma Schultz Keller
(13 min)
1 av 3
Irma Schultz Keller i köket. Foto: Joakim Jonsson
2 av 3
Irma Schultz Kellers "Salade Chevre chaud". Foto: Joakim Jonsson
3 av 3
Irma Schultz Keller. Foto: Joakim Jonsson

Hennes musikkarriär startade redan 1980 när hon tillsammans med sin syster Idde ingick i gruppen ”Zzzang Tumb”. Sedan dess har musiken haft en central roll i hennes liv.
Många minns nog hennes hitlåtar från 1991, ”Precis som du” och ”Stureplan”. Skivorna har blivit många, och senast i år släppte Irma Schultz Keller en skiva där hon skrivit svenska texter till låtar av Joni Mitchell. Men man kan inte leva av musik allena. När Irma Schultz Keller tar plats i köket med Jocke Jonsson, gör hon "Salade Chevre chaud".

Salade Chevre chaud

Ingredienser:
Ett gott bröd, t ex surdegsbröd
5 cm chevreost i stock
Några olika ekologiska salladssorter; t ex babyspenat, ruccola
1 rödlök
1 ekologisk morot
Hela kumminfrön
Honung
Röd-eller vitvinsvinäger
Valnötter

Dressing:
Dijonsenap
Balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar, helst hela korn om det finns en pepparkvarn, annars grovmald
God olivolja

Gör så här:
Marinera en rödlök enligt följande. Skiva den tunt och lägg den i en skål tillsammans med lite vinäger (röd- eller vitvin), en tesked kummin som du mortlar och lite salt. Rör runt och låt stå och dra medan du gör det andra.

Lägg en salladsbädd med lite olika sallader du gillar på tallrikarna.
Gör lite ”hyvelspån” av morot med hjälp av skalaren och strö över salladen.
Tärna gurka och tomat.
Rosta valnötter i stekpanna tills de torkar, får lite färg och blir knapriga. Hacka till lite mindre bitar och lägg över salladen.

Gör en dressing. Börja med en tesked dijonsenap. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt två matskedar balsamvinäger. Salta och peppra och avsluta med ett par matskedar olivolja. Rör ihop.
Ringla över salladen, ca två-tre teskedar per portion.

Ta fram brödet och bred på ett tunt lager honung. Lägg på en centimetertjock skiva chevreost på varje bröd. Sätt in brödet i ugnen på 240 grader, använd ugnens grill-läge, tills osten smält och fått fin färg.

Lägg brödet på salladsbädden och lägg lite marinerad rödlök vid sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".