Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Maria Eksedler Björcks bevakningsområde

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 15.07

Storbritannien
Irland

Maria om sitt bevakningsområde:

Storbritannien har drygt 60 miljoner invånare. Bara huvudstaden London omfattar cirka åtta miljoner invånare. Ingen vet riktigt säkert, men det antas att cirka 50 000 svenskar bor i London. Som jämförelse kan nämnas att ett par hundra tusen amerikaner också gör det och ungefär lika många fransmän.

Landet består av England, Skottland, Wales och Nordirland. Skottland, Wales och Nordirland har alla egna regionala parlament, där de har befogenhet att fatta beslut som rör framförallt lokala frågor och en del juridiska frågor.

Storbritannien är en monarki, styrd av drottning Elisabeth (född 1926). Hon har varit drottning sedan 1952 och är gift med prins Philip. Drottningen är formellt också statschef för en rad andra länder inom vad som kallas The Commonwealth, däribland Kanada, Australien, Nya Zeeland och så vidare.

Storbritannien styrs sedan 1997 av en Labour-regering. Den nuvarande premiärministern är Gordon Brown, som tog över efter Tony Blair sommaren 2007.

De största oppostionspartierna är konservativa Tory-partiet med partiledaren Davd Cameron, och Liberaldemokraterna, som leds av Nick Clegg.

Parlamentet består av ett underhus (där alla är folkvalda) och ett överhus (där en del av ledamöterna har ärvt sina titlar).

Storbritannien är medlem av EU sedan 1973, men deltar inte i Euro-samarbetet. Britterna har behållit sitt pund. Storbritannien ingår också i försvarsalliansen Nato.

Republiken Irland har knappt fem miljoner invånare, huvudstaden är Dublin. Ön brukar kallas för den gröna ön, det regnar mycket, och den består också av Nordirland längst upp i norr, men den delen tillhör Storbritannien.

Republiken Irland har Mary McAleese som president som ursprungligen kommer från Belfast i Nordirland. Hon är den andra kvinnliga presidenten i republiken efter Mary Robinson.

Landet har också en premiärminister som i Irland kallas taoiseach. Den nuvarande heter Brian Cowen. Han tillträdde sin post i maj 2008 efter Bertie Ahern, som satt som premiärminister under drygt tio år. Cowen representerar partiet Fianna Fail, ett borgerligt mittenparti och regeringen är f n en koalition mellan flera partier.

Irland är medlem i EU sedan 1973 och ingår också i euro-samarbetet.  Men under 2008 hölls en folkomröstning där irländarna röstade nej till det nya Lissabon-fördraget. Regeringen har nu sagt att det ska hållas en ny folkomröstning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".