Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Bibelsmugglare

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 14.16

Bibelsmugglare. Jag snappade upp ordet när jag var liten, på åttiotalet, antagligen i något tältmötessammanhang. Fromma resenärer proppade ner extra biblar i sina väskor och gav dem till kineser som gömde dem under kappan och läste de förbjudna böckerna i smyg.

Bibelsmugglarhistorierna var spännande. Så spännande att många fortfarande verkar tro att bibeln är förbjuden i Kina. Senast för några månader sedan snappade diverse tidningar i väst upp nyheten att det skulle råda ”bibelförbud” i OS-byn i Beijing, men förhållandena har förändrats ganska mycket.

1985 bildades Amity-stiftelsen som en lyder under den statligt kontrollerade kinesiska kyrkan. Amitystiftelsen tilläts att ta emot pengar från utländska givare och 1986 startade den det första bibeltryckeriet i Kina. Och numera står bibeln på listan över kinesiska exportprodukter. Bibelfabriken i Nanjing ska flytta till nya lokaler i vår och den nya fabriken kommer att ha en kapacietet på en miljon biblar i månaden. En del kinesiska, andra på utländska språk för export. Fabriken annonserar också stolt med att de är officiell bibelleverantör till OS-byn.

Så, har bibeln förvandlats till en vanlig handelsvara bland andra i Kina? Inte helt och hållet. De bokstavstrogna kommunisterna predikade att religion var ett opium för folket, och under de våldsamma 60- och 70-talen försökte hängivna anhängare att rensa bort så mycket de kunde av alla föråldrade tankesätt i Kina. Men det tycks bara ha skapat ett ännu större sug efter religion, astrologi och feng shui i dag.

På tunnelbanan i Beijing eller Shanghai är det ingen bryr sig om man läser bibeln. Lite privatreligiositet är vanlig till och med bland partimedlemmarna. Men religiösa rörelser ses fortfarande med misstänksamhet från myndigheternas sida.

Därför är det fortfarande bara tillåtet att sälja biblar i de statskontrollerade kyrkorna. Ungefär som en metadonklinik. Det är tänkt att man ska gå dit för att få sitt fix under kontrollerade former, inte tända på i vilken bokaffär son helst.

Men det är inte alla kristna som accepterar den modellen. Så sent som i november förra året, just som bibeltryckeriet i Nanjing skulle till att fira tryckningen av sin 50-miljonte bibel, greps bokhandlaren Shi Weihan i Beijing för att ha sålt biblar och religiösa skrifter olagligt.

Så trots att bibeln egentligen inte är någon förbjuden bok lever den ett delvis underjordiskt liv i Kina. Och bibelsmugglaren har inte helt försvunnit. Fast i dag är han eller hon mer sannolikt en kines eller sydkorean än en amerikan eller svensk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".