Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Det öppna brevet

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 14.18

Alldeles nyss damp det ner ett brev i min epostlåda.
Rubriken är: CNN varför ber ni inte om ursäkt? Meddelandet säger sig vara ett öppet brev skrivet av användare på Sohu, en av Kinas största internetportaler.  I brevet anklagas utländska journalister för att smutskasta Kina och förhärliga tibetanska våldsverkare och upprorsmakare.

Det är lätt att se att de flesta utländska medier i början av Tibetkrisen inte vinnlade sig om att spegla den kinesiska opinionen. Dessutom gjorde de kinesiska myndigheternas reserestriktioner och polisingripanden mot källor och journalister att det var mycket svårt att få en bild av vad som hände i Tibet.

Men trots restriktionerna för journalister visade det sig snart ändå att det inte bara handlade om fredliga munkledda protester, utan att Tibetprotesterna också inbegrep våldsamma upplopp, mordbränder och attacker på vanliga kineser och kinesiska muslimer.

Allt eftersom vittnesmålen kom fram började seriösa medier i väst också att skildra den här sidan av konflikten. Men för många kineser är det redan bevisat att västerländska medier bryr sig mer om tibetanska huliganer än om kinesiska småföretagare.
Att vissa medier illustrerade sin rapportering med bilder av hur nepalesisk polis slog ner demonstranter gjorde inte saken bättre. Det gjorde det lätta för kinesiska propagandamyndigheter att övertyga kineser om att här pågår en illvillig konspiration mot Kina.

De kinesiska ledarna har valt att hantera Tibetkrisen genom att systematiskt lägga all skuld på krafter utanför Kina.
Det kan verka vara en bra strategi eftersom det här jättelandet hela tiden strävar efter att hålla ihop alla sina regioner och folkgrupper, med våld om så behövs.

Alltså läggs skulden först och främst på Dalai Lama, sedan på vad man kallar ”ett fåtal dåliga element” i Tibet, och nu också på utländska medier, som sägs sprida tibetanska lögner.

På det här sättet skapar man en stark känsla av ”vi mot världen” hos de kineser som är mottagliga för den statliga propagandan.
Men vem skickade egentligen det där brevet till mig? En grupp spontana kinesiska internetanvändare? Knappast.
I ett hemligt regeringsdokument som läckte ut i går
beskrivs den kinesiska mediastrategin inför OS på ett utförligt sätt. I dokumentet läggs särskild vikt vid att
påverka vad man kallar ”den allmänna opinionen på
internet”. En stor del av propagandaresurserna används
nuförtiden till att patrullera internetforum och skriva kommentarer som är i linje med regeringens uppfattning.

Det öppna brevet är skrivet på kinesiska med en prydlig översättning till engelska i officiell kinesisk stil. Och de som har alla utländska korrespondenters e-postadresser samlade i en prydlig lista är heller inte några upprörda Sohu-användare, utan det kinesiska utrikesdepartementets pressavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".