Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Den nya stadsmuren

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 14.21

”Bland hoten mot säkerheten under OS räknas naturligtvis terrorister som kan utgöra ett hot mot idrottarnas eller publikens liv, men också och de som skulle kunna passa på att ifrågasätta Partiet och myndigheterna.”

Hanna Sahlberg berättar om hur Peking genomgick tillfälliga försköningar för att passa annonsörer och mediabolag under OS-veckorna.

Farbror Liu, min granne med fågelburarna nere på gården, berättade att när han var barn aktade han sig för att gå utanför stan. Stan, det var området innanför Pekings gamla stadsmur.

Muren revs på sextiotalet, och ersattes av en cirkulär tunnelbanelinje - och den uppmärksamma resenären kan förresten fortfarande lägga märke till att stationerna har namn efter de gamla stadsportarna.

Sedan muren revs har Peking svällt över alla breddar och det som var bondland förut är affärsdistrikt idag. Men min granne farbror Liu pratar fortfarande om ”Chengwai” - utanför muren - som om det vore ett mycket otrevligt ställe.

Och de senaste veckorna verkar det som om Peking på något sätt fått tillbaka sin gamla stadsmur. Inför OS återtar Peking sin gamla roll som en avskild stad upphöjd över Kinas vanliga bekymmer.

Säkerhet är OS-stadens signum. På den nya flygplatsen röntgas handbagaget inte bara när man reser iväg, utan även efter att man har landat och hämtat sina väskor på bagagebandet, innan man får gå ut i stan.

Även på tunnelbanan röntgas väskor, precis som på flygplatsen. Och på vägarna runt om hela Pekings storkommun kontrolleras passagerare innan de får komma in i stan.

De som inte har temporärt uppehållstillstånd i Peking har redan fått lämna stan. Byggnadsarbetarna som byggde alla OS-arenorna finns med bland dem som förpassats bortom den nya, osynliga stadsmuren.

Bland hoten mot säkerheten under OS räknas naturligtvis terrorister som kan utgöra ett hot mot idrottarnas eller publikens liv, men också och de som skulle kunna passa på att ifrågasätta Partiet och myndigheterna.

Tiggarna är förstås redan borta.
Och rättssökarna från landet som i vanliga fall samlas kring myndighetsbyggnaderna med sina hopplösa rättsfall och förlorade marktvister har försvunnit.

Varje dag kör polisen ut ett antal rättssökare ur Peking. Men polisen kan knappast hitta alla; och många håller sig antagligen undan för att försöka föra fram sin protest just under OS om drygt två veckor, i förhoppningen att den extra uppmärksamhet som internationella medier kan ge ska åstadkomma en förändring i just deras fall.

De olympiska spelen i sin nuvarande form är nästan övermänskliga. Av en modern Os-stad krävs att man kan erbjuda en nästintill klinisk miljö för idrottarna att sporta i, och att man undanröjer alla eventuella obehagligheter för annonsörer och mediabolag.

Därför har Peking återigen blivit en befäst stad. En stor del av de vanliga invånarna är bortröjda, och för några veckor kan farbror Liu minnas hur det var på den tiden när bönderna fick hålla sig på landet och Peking var förbehållet Pekingbor.

Men det varar inte länge. Framåt hösten faller OS-muren och då kommer byggnadsarbetarna tillbaka, och gatuförsäljarna. Det kommer nya prostituerade och nya tiggare och rättssökarna kommer dragande med sina skrynkliga dokument igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".