Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

En stad i förvandling

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 10.19

Varje gång jag kommer tillbaka till min gamla hemstad Kunming nere i sydvästra Kina försöker jag så snabbt som möjligt se om det har inträffat någon stor förändring. Jag vill inte säga att jag är emot förändring, men har man snudd på en kinesisk hemstad så vill man ju gärna känna igen sig när man kommer tillbaka.

I min spaning i år kunde jag naturligtvis inte undgå att lägga märke till den nya motorvägen i två våningar.

Bland smådetaljerna noterade jag att en av de gamla moskéerna har ersatts av ett shoppingkomplex med gröna och guldiga kupoler på taket.

Men det som verkligen slog mig den här gången var antalet polisbilar på gatorna.

– Det är på grund av den nya ledaren, han vill göra Kunming till en storstad, förklarade en av mina gamla vänner.

Nu har Kunming så länge jag har känt stan alltid haft en handfull miljoner invånare. Men det räcker förstås inte för att vara en riktig storstad i Kina.

Under nyårsledigheten här har jag flera gånger hört gamla bekanta prata om den nya ledaren och hans ambitioner.

Som partisekreterare för en kinesisk stad gäller det att utmärka sig, tävlan mellan städerna är nämligen lika intensiv som mellan studenterna i de växande kullarna som spottas ut från Kinas universitet.

Sedan 1978 har Kina fått över 460 nya städer. Dessutom, på trettio år han antalet städer med över två miljoner invånare nästan fyrdubblats.

Qiu He, Kunmings nya partisekreterare, är en man som är känd för att rycka upp städer och skapa tillväxt.

Det är så man klättrar inom kommunistpartiets hierarki. Genom sin dokumenterade förmåga att skapa ekonomisk tillväxt kan man bli ledare för allt större och viktigare städer. Drömmen är att till slut belönas med en plats i Politbyrån i Peking, och bli en av dem som styr Kina.

När partiesekreterare Qiu He ångade in i Kunming från en framgångsrik postering i Jiangsu gjorde han klart att han ville se tydliga framsteg.

Patrullerande polisbilar och massor av övervakningskameror har redan gett det sömninga Kunming en mer storstadsaktig prägel.

Ett annat av målen förra året var att plantera 800 000 träd i stan. Det är i och för sig ett bra sak. Men som vanligt ska det gå snabbt, och det är siffrorna som räknas.

Nu kan man se små tufsiga träd till och med på så omöjliga ställen som mitt på en smal trottoar, och människorna får gå ner på gatan i stället.

Det här sättet att odla fram ledare i Kina får ofta kritik för att skapa ohållbar utveckling.

Eftersom ledaren bara stannar fem år på samma ställe och sedan drar vidare, inbjuder det till att ignorera miljöproblemen, folkligt missnöje och sådant som inte räknas i siffror.

Så bäste partisekreterare Qiu He, jag önskar dig lycka till med din ambitiösa karriär. Jag hoppas bara att det fortfarande är något kvar av Kunming som jag känner det när du är färdig och ger dig av mot Shanghai eller Peking.

Hanna Sahlberg, Kunming, 2009-02-12
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".