Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Otålighet med Dalai lamas milda politik

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 06.39
För mild anser allt fler tibetaner.

De kinesiska myndigheterna fruktar nya oroligheter bland tibetaner och har därför sänt in trupper och stängt inte bara Tibet utan också kringliggande områden för utländsk insyn. I exiltibetanernas högkvarter Dharamsala i Indien märks samtidigt en tilltagande otålighet med Dalai lamas politik.

Nunnor och munkar reciterar i huvudtemplet i Dharamsala, Dalai lamas högkvarter i norra Indien, ett centrum för tibetansk kultur ända sedan Dalai lama flydde hit för 50 år sedan.

– Rörelsen för ett fritt Tibet håller på att förändras, säger säger Tenzin Choeying, en ledande aktivist i Dharamsala.

Parallellt med de buddhistiska ritualerna och reciterandet så är Dharamsala också centrum för ansträngningarna att försöka påverka Peking att ge Tibet självstyre.

– Den kinesiska regimens våld mot tibetaner för ett år sedan och reaktionerna på det har gett oss en ny känsla av stolthet, en ny energi, och en känsla av att vi kommer att kunna påverka Kina.

Särskilt hos en del unga tibetaner finns en känsla av att Dalai lamas milda försök i alla år att påverka Peking att ge Tibet större autonomi inte gett några resultat alls.

– Jag hade väntat mig mer av Dalai lamas tal härom dagen, även om han sa att Tibet nu blivit ett helvete på jorden så nöjde han sig med att uttrycka förhoppningar om att Kina ska lyssna. Jag tror inte det kommer att fungera, säger Tenzin Choeying.

Han pekar på att regimen just nu sänt in tusentals soldater till Tibet av oro för nya protester. Även om Dalai lama många gånger sagt att han inte förespråkar full självständighet, och trots att han hyllas runt om i världen för sin ickevåldsfilosofi så fortsätter Peking att fördöma honom som separatist.

Tenzin Choeying säger att tibetaktivister nu diskuterar nya och mera effektiva metoder för protester, hur medier och modern teknik kan användas bättre.

Han är optimistisk om att tibetanerna förr eller senare kommer att kunna påverka Kina, för - säger han - tibetanerna har starka vapen i sin arsenal: sin lära om medkänsla, kärlek och förlåtelse.

Nils Horner, Dharamsala
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".