Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

FN:s narkotikaplan utan synbart resultat

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 07.16
Mer lättillgängligt.

Trots en allomfattande FN-plan finns det ännu inget som tyder på att kampen mot narkotikan har lyckats. Tvärtom pekar flera rapporter på att narkotikan blivit både billigare och mer lättillgänglig. Men det avslutade FN-mötet i Wien slår fast att tidigare strategier ska gälla.

FN:s plan kommer kommer även fortsättningsvis att betona brottsbekämpning och inte på skadorna till följd av missbruket.

Folkhälsominister Maria Larsson, som var med på FN-mötet i Wien, är nöjd.

– Jag känner mig glad över att vi faktiskt har förnyat överenskommelserna och att det fortsatt är en väldigt offensiv narkotikapolitik som är gällande, där FN-konventionerna, de tre som finns till grund, ligger fast och har fått uppslutning, säger Maria Larsson.

Det är FN:s narkotikaorgan som nu beslutat om en tioårig strategi för perioden 2009 till 2019. I stort följer strategin den förra planen som gällde fram till 2008 och som i korthet handlade om att få ner narkotikahandeln genom ökat samarbete, bättre polisarbete och hårdare straff.

Men framgångarna har hittills varit små. Visserligen har antalet narkotikamissbrukare hållit sig stabilt, men i en ny rapport från EU-kommissionen konstateras att priserna har sjunkit för flera typer av droger i västvärlden, och att det är lika lätt att få tag i dem som tidigare. Trots hårdare tag är effekterna alltså begränsade.

Många debattörer och länder menar att betoningen bör vara att hantera skadorna av narkotikan med bättre vård, fria sprutor, och i vissa fall utdelning av droger till tunga missbrukare, skadelindring, eller, på engelska, ”harm reductions service”.

Men inget av detta kommer med i FN:s nya tioårsplan, vilket professor Gerry Stimson på International Harm reduction association, är kritisk till.

– Deklarationen är en stor besvikelse. Det är tyst om hälsofrågor och behandlingsfrågor och allt som behövs göras för att hjälpa drogmissbrukare, säger Gerry Stimson.

Men folkhälsominister Maria Larsson, menar att det finns en fara i att flytta fokus från en nolltolerans mot droger till att lindra effekterna av dem.

– Jag tror att det finns en stor risk med att tala mycket om skadelindring. Man lyfter då både fokus och resurser från det preventiva arbetet, som är det allra viktigaste. Att ge upp nolltoleransen och den hårda linjen är inte rätt väg att gå, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Richard Myrenberg
rikchard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".