Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Nya men mindre skred i Namsos

Publicerat lördag 14 mars 2009 kl 16.45
Efter det stora skredet i går i Norge har det i dag varit mindre skred. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

I Namsos i Norge har det i dag inträffat nya, mindre skred, men hittills bara inom det befintliga skredområdet. I dag fortsatte också undersökningarna i området för att klarlägga orsaken till skredet som inträffade några sekunder efter en mindre sprängning för ett pågående vägbygge.

Ove Nesje är utbyggnadschef vid Norges Vegvesen.

– Det vi vet är att skredet inträffade en kort stund efter en sprängning, som vi genomförde i för att bredda en väg i ett vägbygge, säger han.

Kunde ni inte förutsett att det var ett instabilt område?

– Vi visste att det var ett lerområde vi jobbade med, och vi har gjort en geoteknisk undersökning av området och tagit med resultatet i byggplanerna. Men likväl inträffade det här, och nu jobbar vi med att ta reda på varför det hände. 

Norges Vegvesen, motsvarande Vägverket i Sverige, visste alltså om att det fanns mycket lera på den plats här i Namsos där skredet inträffat, redan innan arbetet inleddes med att göra den här vägen bredare.

Och skredet utlöstes också bara sekunder efter att en sprängning, som Norges Vegvesen i sammanhanget betecknar som liten, ägt rum.

Här i Namsos är nu många olika myndigheter inblandade för att försöka få fram den direkta orsaken till skredet, men också om det kan inträffa fler skred, också utanför det område som spärrats av. Dessutom ska man försöka komma fram till om någon bär ansvaret för att det här kunde ske.

Jag ser många representanter för de olika myndigheterna. Alla har olika märken och emblem på sina jackor, där de går och tittar längs skredkanterna.

Morte Stene är kommunordförande här i Namsos och han, är precis som alla andra här, mycket glad över att ingen människa fick några allvarligare skador.

– Det var ju dramatiskt, men det vi är väldigt glada för nu är att inga människor har omkommit. Vi förstår att det är besvärligt för dem som har förlorat sina hem, men Namsos kommun kommer att hjälpa dem så gott vi kan med att hitta nya bostäder, säger Morte Stene.

De familjer som evakuerats och som i nuläget inte har några hem får alltså hjälp med bostäder säger kommunordförande Morte Stene, när han gör ett av alla sina besök vid skredområdet och tittar på husen som för bara lite mer än ett dygn sedan, stod som dem gjort i många år där de byggts nära vattnet. Nu ligger flera av de inbäddade i gråsvart lera.

Jan Andersson, Namsos
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".