Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Gamla minor kan stoppa gasledning

Publicerat söndag 22 mars 2009 kl 04.00
Minorna på botten kan inte lämnas kvar när man börjar gräva. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Det finns 20 000 till 30 000 minor kvar i Finska viken sedan både första och andra världskriget. De utgör ett hinder när Nord Stream nu planerar gasledningen genom Östersjön.

Det visar den senaste miljökonsekvensbeskrivningen, som har gjorts enligt Esbokonventionen om gränsöverskridande effekter. Överstelöjtnant Eugen Charysczak har anlitats som expert på gamla stridsmedel.

– Det antal minor som har hittats i själva den smala korridor där gasledningarna ska läggas, 24 eller 25 stycken, är högst sannolikt minst lika många i den ryska sektorn som i den finska, säger Eugen Charysczak.

Minorna kan inte lämnas kvar när man börjar gräva i bottnarna för att anlägga den stora rörledningen, säger Eugen Charysczak.

– Varje mina som har hittats bedöms som en potentiell risk och de måste undanröjas, säger han.

Finska viken är det område där det finns flest minor där rörledningen kommer att dras fram och minorna ligger på mellan 60 och 80 meters djup.

– Det var försvarsåtgärder som genomfördes under såväl första som andra världskriget genom att tyskarna, finnarna och Sovjet la ut minspärrar i Finska viken. Det var många tiotusentals minor som las tillsammans under de här två krigen, säger Eugen Charysczak.

På den svenska sidan har man identifierat en mina, som måste sprängas. Sprängningarna kommer sannolikt att genomföras med hjälp av undervattensrobotar. 

När det gäller kemiska stridsmedel så har man påträffat en senapsgasbomb i de danska vattnen 17 meter från rörledningarnas sträckning. Men senapsgas är mycket farlig när den kommer upp i luften och den vågar man inte röra, säger Eugen Charysczak.

– Där är rekommendationen att det är bäst att låta rester av gamla kembomber ligga kvar, säger Eugen Charysczak.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".