Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

WTO-avtal brännande fråga på G20-möte

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 07.19

Det gällande WTO-avtalet, som ska gynna världshandeln, innehåller stora kryphål för länder som tror att de kan gynna eller skydda sina egna ekonomier mot den globala lågkonjunkturen.

Den här risken för ökad protektionism gör att den blir en av de viktiga frågorna under dagens G20-möte i London.

Inför G20-mötet med ledare från exempelvis USA, Kina, EU, Brasilien och Indien talar alla om att hålla fast vid det nuvarande WTO-avtalet, och att länderna inte ska hemfalla åt handelshinder. Något som kan förvärra den pågående ekonomiska krisen.

Men i praktiken visar det sig att avtalet kan läcka som ett såll utan att bryta mot överenskomna regler för frihandeln. Det gäller tullar, det gäller exportsubventioner, det gäller offentlig upphandling. Det säger Björn Isaksson som hanterar frihandelsfrågor på statens Kommerskollegium.

– Vissa länder, som exempelvis Ryssland, skulle kunna höja sina tullar hur mycket som helst, för de är inte med i WTO och är inte begränsade av någonting. Andra länder, som Indien och Turkiet som är viktiga u-länder, skulle också kunna höja sina tullar, i och med att de inte har bundit fast dem vid någon nivå, säger Björn Isaksson.

Att höja tullar är främst en möjlighet för u-länder men inte för rika industriländer. Sammantaget skulle höjda tullar kunna slå mot halva världshandeln. Och det hänger i hop med att många gånger kan ett land självt bestämma om det ska klassas som ett u-land.

Det gäller alltså inte bara ett land som Indien utan också till exempel ett rikt land som Taiwan som bestämt sig för att klassa sig som ett utvecklingsland.

Rika industriländer som vill skydda sig mot konkurrens från omvärlden kan däremot inte använda sig av tullar men kan utnyttja andra kryphål i det gällande WTO-avtalet. Då handlar det om exportsubventioner, till exempel som att EU nyligen höjt subventionerna på mjölkprodukter.

Ett annat sätt är att stänga ute konkurrens vid en offentlig upphandling.

– Det finns ett avtal, som de flesta inte är med i, och de som är med är inte direkt starkt bundna, vilket gör att man kan införa ”buy american”-regler och sådant, som begränsar möjligheten för utländska företag att vara med vid offentliga anbud.

– Det finns ett stort svart hål i världshandelssystemet där möjligheten till protektionism är väldigt stor, säger Björn Isaksson, handelsekonom på Kommerskollegium.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".