Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

FN oenigt om åtgärder mot Nordkorea

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 05.41
USA och Japan eniga.

Det extrainkallade mötet i FN:s säkerhetsråd om Nordkoreas raketuppskjutning avbröts utan att någon enighet nåtts. USA och Japan kräver en ny FN-resolution mot Nordkorea, men det vill bland andra Kina inte gå med på.

– Svaret från FN:s säkerhetsråd måste vara försiktigt och proportionerligt, sa Kinas FN-ambassadör Zhang Yesui efter att det extrainsatta mötet ajournerats i oenighet i FN-högkvarteret här i New York i natt svensk tid.

Med det underströk han att bland andra Kina och Ryssland i nuläget inte tycker att Nordkorea genom raketuppskjutningen i går natt nödvändigtvis bröt mot redan existerande FN-resolutioner mot Nordkorea.

Kina säger också att alla inblandade parter måste visa återhållsamhet nu och inte göra nåt som kan öka spänningarna. Kina är ju granne med Nordkorea och vill inte pressa regimen där för hårt, eller införa sanktioner som skulle riskera att landet kollapsar.

Kina menar också att Nordkorea kan komma att lämna de förhandlingar om landets kärnvapenprogram som pågått de senaste åren om man till exempel får nya FN-sanktioner emot sig.

Och med Kinas och Rysslands positioner i ärendet kommer det bli svårt för bland andra USA och Japan att få det de vill i rådet.

– Vi anser att det mest passande svaret är en resolution från säkerhetsrådet, sa Susan Rice, USA:s FN-ambassadör efter det avbrutna mötet.

Enligt nyhetsbyrån AFP pågår fortfarande förhandlingar om att åtminstone få till ett gemensamt uttalande av säkerhetsrådet nu på morgonen svensk tid och den mexikanske ordföranden sa att ytterligare förhandlingar skulle genomföras de närmaste dagarna.

Nordkorea självt har ju sagt att den senaste raketuppskjutningen bara syftade till att få upp en fredlig satellit i rymden, något som västmakterna i säkerhetsrådet t till exempel inte tror på.

I USA har dock vissa tröttnat på att gå FN-vägen med nya resolutioner. Den förre FN-ambassadören John Bolton menar istället att USA måste öka pressen på Kina.

– Vi har aldrig pressat Kina i den här frågan tillräcklig, sa John Bolton i tv-kanalen Fox News häromdagen. Han menar att eftersom Kina förser Nordkorea med 80 procent av dess energi och stora mängder mat och andra förnödenheter så är det det enda land som kan stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".