Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Beng Therner om Vietnamkriget

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 15.02

Den 30 april 1975 slutade Vietnamkriget, kalla krigets epoks blodigaste konfrontation som under nära tre decenniers strider krävde 3-4 miljoner vietnamesers liv, 1,5-2 miljoner laotiers och kambodjaners och 58 159 amerikanska soldaters liv.

1960-talet hade för Sydostasien inneburit en ny våg av nationalistiska revolutionära rörelser. De hade mycket gemensamt med den reaktion som växt fram efter andra världskriget mot kolonialmakter som Japan, Frankrike, Holland och Storbritannien men vände sig nu mot USA som etablerade intressen i området.

Vietnam blev en brännpunkt i konfrontationen mellan revolutionära krafter och imperialism, även om den amerikanska utrikespolitiska linjen vid den tiden kläddes i en annan språkdräkt; att kommunismens frammarsch måste stoppas.

Enligt den så kallade dominoteorin fick en revolution i Vietnam inte lyckas därför att då skulle befrielsekrigen spridas till övriga delar av Sydostasien. Burma, Thailand, Indien, Japan, Filipinnerna, Laos och Kambodja skulle hotas om kommunismens röda flod svämmade över i Vietnam. Ett misslyckande där skulle få allvarliga konsekvenser för hela den så kallade fria världen.

Vietnam hade som Laos och Kambodja sedan 1800-talet utgjort en del av det kolonialt styrda Franska Indokina. Efter andra världskrigets japanska ockupation och Frankrikes förlust 1954 mot Ho Chi Minhs befrielserörelse Viet Minh i det avgörande slaget om Dien Bien Phu var det slut på det franska kolonialväldet i Sydostasien.

Vid en fredskonferens i Genéve gavs de tre länderna självständighet, men Vietnam delades, tillfälligt, hette det, vid 17 breddgraden i ett nord och ett syd till dess ett nationellt val hållits två år senare.

I norr hade Viet Minh redan utropat självständighet; den Demokratiska Republiken Vietnam. I söder etablerades Staten Vietnam (normalt kallad Sydvietnam) vars regering vägrade delta i Geneveavtalets val med motiveringen att fria val inte skulle vara möjliga i ett kommunistiskt Nordvietnam.

En amerikansk satsning på denna Sydvietnamesiska regering förde i början av 1960-talet USA in på en välkänd väg: Först gavs bistånd, däribland också rådgivande militär personal. Därefter krävdes inför en ökande gerillaaktivitet militärt skydd av detta bistånd. 1968 hade USA mer än en halv miljon soldater i Sydvietnam och dess flyg dränkte Nordvietnam men också FNL-gerillans och den Nordvietnamesiska arméns uppmarschvägar genom Laos och Kambodja under bomber.

Men det var ett amerikanskt förlustkrig, och med FNL och reguljära Nordvietnamesiska styrkor i Saigons utkanter sände Sveriges Radios Ulf Gudmundsson den 28 april 1975 sin sista rapport inifrån den belägrade Sydvietnamesiska huvudstaden.

Två dagar senare, den 30 april 1975 övergavs Saigon av de sista amerikanarna, för en värld och en generation illustrerat av bilderna på den dramatiska helikopterevakueringen från den amerikanska ambassadens tak. Vietnamkrigets slut rapporterades av Sveriges Radios utsände Bo Karlström.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".