Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Chatt om valet i Sydafrika

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 09.11

SR:s Afrikakorrespondent Margareta Svensson chattade om valet i Sydafrika, april 2009.

Moderator: Välkommen! Nu börjar chatten med vår Afrikakorrespondent Margareta Svensson. Chatten är öppen till 13:15.
Maja: Vad är Zumas inställning till hiv-problemet i Sydafrika, förnekar han att det överhuvudtaget finns ett problem med hiv?
Margareta Svensson: Jacob Zuma har sagt att hiv/aidsepidemin är ett allvarligt hot mot landet. Och att han tror att Sydafrika kan bekämpa epidemin inom 10 år. Sen 2007 har Sydafrika en ny nationell plan för hur epidemin ska bekämpas. Och med den nya hälsoministern Barbara Hogan som utsågs i september i fjol har landet också en hälsominister som är engagerad i att planen genomförs. Även om vi inte vet vilka ministrar som kommer att utses av den nya regeringen, så är det troligt att insatserna mot hiv och aids kommer att trappas upp med Zuma. Jag förstår att frågan kommer med anledning av våldtäktsrättegången - liksom de flesta andra var han tyst och opponerade sig aldrig mot den förre presidenten Thabo Mbekis förnekande hållning i aidsfrågan.
Johan: Hej! Hur stort inflytande har Mandela över ANC i dag?
Margareta Svensson: Mandela blir 91 år i år och säger själv att han har lämnat politiken, men han håller kontakt med partiet - och det var ju tydligt när han dök upp på söndagens avslutande valmöte i Johannesburg att han fortfarande ger partiet sitt stöd. Och att folk gillar honom är också tydligt, han är en ikon för de flesta sydafrikaner. Hans politiska engagemang sen han lämnade presidentposten har gällt hiv/aidsfrågan (där han har gått emot Mbekis aidsförnekelse) och han poängterar så fort han får möjlighet att kampen mot fattigdomen är den viktigaste frågan.
Filippa: Hej, vill bara säga att du ofta tar väldigt fina bilder till dina inslag. Det ökar verkligen läsvärdet!
Margareta Svensson: Tack :-)
Filippa: Hur är det med anklagelser om valfusk i Sydafrika?
Margareta Svensson: Det valfusk som har rapporteras var sammanlagt 150 valsedlar som redan var ikryssade i Kwa Zulu natal-provinsen. En ansvarig valförättare har gripits och erkänt brott. Sen har det rapporterats att partiföreträdare på sina håll har varit lite för hjälpsamma mot vissa väljare. Men det här är förhållndevis få incidenter. På det stora hela har valet gått lugnt - och värdigt till. Det största problemet var att köerna var mycket långa på många håll, att valsedlarna tog slut - bl a eftersom många röstade på platser där de inte var registrerade. Men det åtgärdades.
Anna-Maria: Hur kommer det sig att ANC är så populära trots anklagelsrerna mot Zuma?
Margareta Svensson: Det har mycket att göra med Sydafrikas - och ANC:s historia. ANC är befrielserörelsen som många har ägnat - och en del offrat - sina liv åt i kampen mot den tidagre apartheidregimens rasism och förtryck. Idag säger många att de röstar på partiet, inte på Zuma, för att de tror att partiet är större och att det är ett kollektiv, inte en ensam individ som kommer att styra. Och när det gäller korruptionsanklagelserna så är det komplicerat; det är inte bara Zuma som är misstänkt för korruption, men bara han som har åtalats. Misstankarna om korruption kan visa sig gälla flera personer i regeringen. Zumas anhängare menar att det är orättvisat att bara Zuma anklagas och att anklagelserna och misstankarna funnits där så länge, i snart åtta år, utan att man har kommit till en rättegång.
Sara: Går det att säga något om hur den vita befolkningen i Sydafrika röstar?
Margareta Svensson: Den vita befolkningen är knappt 10 procent av befolkningen, och du kan säkert hitta vita personer som röstar på vart och ett partierna utöver de allra största, ANC, DA och Cope. Men det är känt att liberala Demokratiska alliansen (DA) som har en vit partiledare, tilltalar en stor del av den vita och den så kallade färgade befolkningen. Det anses också vara DA:s begränsning. I år har de velat locka fler svarta att rösta på dem, de har t ex haft många svarta ansikten på sina valaffischer. Och de tycks ha lyckats eftersom de har ökat sitt väljarstöd nationellt från 12 till närmare 16 procent. I år har sydafrikaner som bor i utlandet också fått rösta för första gången - och de övervägande vita sydafrikaner som bor utomlands, har till största delen röstat på Demokratiska alliansen. Ett annat parti som troligen har främst vita väljare som står långt ut på högerkanten är Freedom Front Plus som inte ens har nått upp till en procent av rösterna.
Jocke: I rapporteringen om Jacob Zuma i svenska medier har en bild växt fram av en halvgalning som bara intresserar sig för kvinnor och sjunger om vapen på sina valmöten. Det känns onekligen lite oroande om denna bild stämmer och om en sådan halvgalning sitter i makten i Sydafrika. Stämmer den här bilden av Zuma och hur ser man på Zuma i Sydafrika?
Margareta Svensson: Många hoppas att han är mannen som ska ta landet ur fattigdomen. Sydafrika är ett djupt ojämlikt samhälle och omkring 40% lever i fattigdom. Zuma anses vara en folkets man, han har stor karisma, är jordnära, han besöker kåkstäder och sitter ner och lyssnar på folkets problem. Med honom vid makten hoppas många att ANC-regeringen ska ta frågor om basbehoven; bostäder, vatten och el på allvar. Och hälso- och sjukvårdsfrågor och utbildning. Zuma är också en person som har ett långt förflutet i ANC:s befrielsekamp. Han anses vara en god lyssnare och medlare - och har medlat i flera konflikter - som den mellan ANC och Inkhata i Kwa Zulu Natal i början av 90-talet. Våldtäktsrättegången där han friades och korruptionsanklagelserna, som aldrig utreddes - har svärtat hans rykte tvärs över folklagren här. Många säger att de röstar på partiet mer än på personen. Andra säger att alltsammans är iscensatt av Zumas politiska motståndare som inte vill se honom sam landets president.
Mikael: Vad blir den största utmaningen för Zuma, föurtom att hålla uppe landet i den globala finanskrisen?
Margareta Svensson: Att hålla sina löften om kampen mot fattigdomen - ANC har lovat sociala reformer - frågan är hur de ska finansieras, inte minst i ekonomiska kristider. Sen är frågan om sprickorna i ANC kommer att bli större - det kan bli fråga om att han måste ägna kraft åt att ena partiet.
Daniel: Hur många % av rösterna fick DA respektive ANC i provinsen Västra kap? Vilken bestämmande makt har provinserna i Sydafrika?
Margareta Svensson: DA har just nu 51 procent av rösterna där - men de säger att de inte tänker fira innan slutresultatet är klart. Provinserna har ett stort självbestämmande - och DA:s partiledare Helen Zille har varnat för att det är just detta som kan vara hotat om ANC får två tredjedels majoritet. Hon är rädd att de komemr att köra över lokala beslut.
Berra: Vem är röstberättigad i Sydafrika?
Margareta Svensson: Du måste vara 18 år och ha permanent uppehållstillstånd. Och du måste vara registrerad att rösta. 23,1 miljoner hade registrerat sig i år. Om du är sydafrikan och bor i utlandet så har du i år kunnat rösta för första gången.
Moderator: Tio minuter kvar! Passa på att ställa dina frågor till Margareta Svensson nu.
Katarina: Vem blir ”first lady” när Jacob Zuma tar över makten? Han lär ju ha många fruar. Hur skriver tidningarna i Sydafrika om det?
Margareta Svensson: Många reljerar över hans många fruar, men de flesta räknar fel! Han är sendan länge gift med en kvinna och i fjol gifte han sig med ytterligare en (hälften så gammal som han själv f ö). Han har varit gift men är frånskild från utrikesministern Nkosazana Dlamini Zuma och en fru begick självmord. Han har betalat lobola (hemgift) för ytterliagre två eller tre, uppgifterna går isär. Polygami är ett diskussionsämne, vissa är emot andra för, det är ”vår tradition” säger många.
emma j: kan journalister rapportera fritt från sydafrika? hur ser det ut i övriga delar av afrika?
Margareta Svensson: Sydafrika har stor pressfrihet - oroande är att ANC - har kommit med flera förslag att inskränka den. Zuma själv har stämt satirtecknare på miljonbelopp för det sätt som de skildrar honom. I talet i söndags nämnde han att ägarformerna och reopresentationen behöver ses över. Flera stora tidningar är utlandsägda. I övriga Afrika varierar pressfriheten stort.
lennart: Vilken skulle enligt dig vara ”den värsta” utgången i valet?
Margareta Svensson: Å.. svårt att säga.. att valresultatet inte accepteras, till exempel i Kwa Zulu Natal-provinsen - den del av landet där man har förutsett våld. Hittills har det dock varit lugnt. Hur blir Zuma som president? Ingen vet med säkerhet. Men jag tror det är bäst att vänta och se och inte låta paranojan och värsta scenarierna ta över. Och hoppas att ANC kommer att fortsätta att hålla demokratifanan högt.
Moderator: Tack för alla frågor! Och tack till Margareta Svensson som svarat. Nu är chatten avslutad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".