Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
libanon

Seger för den väststödda alliansen

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 15.13
1 av 3
Valsegraren Hariri på framsidan av en tidning dagen efter valet. Foto: Bilal Hussein/Scanpix
2 av 3
Anhängare till 14-marsrörelsen firar valsegern. Foto: Hussein Malla/Scanpix
3 av 3

Det blev den antisyriska 14-marsrörelsen som vann en majoritet av platserna i det libanesiska parlamentsvalet. Kanske kommer därmed Irans och Syriens makt över grannlandet att minska, men spänningarna i Libanon som ofta inbegriper utländska maktspelare är långt ifrån över.

– Gratulationer till er, till friheten och till demokratin, sa valets segrare Saad Hariri i det tal han höll till medborgarna när resultatet från parlamentsvalet började klarna.

14-marsrörelen ser ut att få 70 av de 128 platserna i parlamentet i helgens val där valdeltagandet var rekordhögt.

Gratuleras till valresultatet kunde också Saudiarabien, Egypten och USA som fruktat en seger för motståndarsidan, den proiranska och prosyriska 8-marsrörelsen med Hizbollah i spetsen. Framför allt Saudiarabien har pumpat in mycket pengar i valrörelsen för att få stopp på Syriens och Irans inflytande i landet.

För precis som det brukar i Libanon handlade också detta val mindre om traditionella valfrågor som fördelningspolitik eller sjukvårdsfrågor utan istället främst om utländska intressens positioner i landet.

På den ena sidan finns Iran som stöder Hizbollah jämte Syrien som fortfarande har stort inflytande över Libanon, men som 2005 tvingades avbryta den militära närvaro man haft i landet i nära 30 år.

På den andra sidan finns den väststödda sunnidomineradecledd av Saad Hariri. Det var ur protesterna mot mordet på hans far Rafik Hariri 2005 som 14-marsrörelsen bildades. Rafik Hariri som tidigare varit premiärminister var vårvintern 2005 på väg tillbaka in i politiken och hade gjort sig känd som kritiker av Syriens inflytande över Libanon. Han dödades tillsammans med ett 20-tal andra av en kraftig explosion på strandpromenaden i Beirut - mord som väckte omvärldens avsky. Misstankarna riktades direkt mot Syrien. Den nybildade 14-marsrörelsen, folkliga protester och tryck från omvärlden drev Syriens armé ur Libanon bara månader senare efter mordet.

Samtidigt började en otäck serie mord mot kända Syrienkritiker i Libanon.

Med tanke på det ytterst spända läget i ett land som redan genomgått ett 16 år långt inbördeskrig inledde FN i juni 2005 en mordutredning för att ta reda på omständigheterna kring Rafik Hariris död. Samma år rapporterade utredningen till FN:s säkerhetsråd att det fanns bevis för att högt uppsatta syriska och prosyriska libanesiska tjänstemän skulle ha varit inblandade i mordet.

Men utredningen verkar ha kört fast. De fyra personer som greps som misstänkta 2005 sattes tre år senare på fri fot och nyligen skrev den ansedda tyska tidningen Der Spiegel att källor inom utredningen uppgett att det varit en förhastad slutsats att mordet skulle ha orkestrerats av Syrien. Det skulle i stället, enligt Der Spiegel finnas tydliga bevis för att det var Hizbollah som låg bakom Rafik Hariris död. Det återstår att se om mordet någonsin kan klaras upp.

För den segrande sunnidominerade alliansen återstår nu att bilda en regering som skapar stabilitet i landet. Många bedömare menar att en samlingsregering med Hizbollahledda 8-marsgruppen är bästa sättet att förebygga att Libanon åter dras in i en spiral av sekteristiskt våld.

Oavsett valresultatet är Hizbollah en mycket viktig kraft i Libanon som Saad Hariri och de andra i 14-marsrörelsen måste hantera. Utöver verksamheten i partiet har Hizbollah Libanons starkaste militära muskler, starkare än den libanesiska armén. Det bevisade Hizbollah genom att slå tillbaka Israel under sommarkriget 2006 något som stärkte partiet/milisens positioner enormt i hela Mellanöstern.

Valet i helgen uppges ha gått lugnt till och det i kombination med det höga valdeltagandet är en seger i sig.

Hizbollah och dess allierade partier har erkänt sig besegrade men Hizbollah har också deklarerat att det inte är någon idé för Saad Hariri att försöka avväpna gruppen som man menar fortfarande är landets främste försvarare vid en attack.

– Majoriteten måste gå med på att inte ifrågasätta vår roll som motståndsparti, ej heller vår vapenarsenal eller det faktum att Israel är vår fiende, sa Hizbollahmedlemmen Mohamed Raad till nyhetsbyrån AFP.

Den tredjedel av Libanons befolkning som är kristna är splittrade mellan de två olika muslimska blocken. Nu börjar den delikata balansgången mot en koalitionsregering som alla parter kan acceptera.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".