Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Fler svenskar vill bli volontärer

Publicerat söndag 12 juli 2009 kl 08.00
Installation av elverk och kablage vid Svenska räddningsverkets UN Base Camp i Irak. Foto: Conny Ingvarsson SRSA/Scanpix

Allt fler svenskar vill åka utomlands och hjälpa till vid internationella räddningsinsatser. De senaste åren har den frivilliga beredskapsstyrkan hos Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, ökat med cirka 800 personer.

En av dem som åkt i väg på uppdrag är ambulanssjuksköterskan Inga Törmänen som varit i Kongo och utbildat sjukvårdspersonal.

– Det var några kilometer ut i bushen på skumpig väg över Kongoflodens förgreningar och vi satt i en hydda utan väggar. Vi satt och hade vår undervisning och så hade jag en laptop med mig, säger Inga Törmänen.

Det var i höstas som Inga Törmänen var i Kongo och arbetade som medicinsk koordinator på ett minröjningsprojekt.

Förra året anmälde hon sig som frivillig vid Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att få chansen att åka iväg på räddningsuppdrag utomlands.

Men hon är inte ensam om att vilja hjälpa till i internationella räddningsinsatser. De senaste tre åren har MSB utökat sin frivilliga så kallade insatspersonal med runt 800 personer. Det är allt från sjuksköterskor till lastbilschaufförer och miljöinspektörer som åker i väg.

MSB skickar bara iväg personal om de får en förfrågan från ett land eller nån uppdragsgivare, till exempel olika FN-organ eller UD.

Och i dag är drygt 1 600 arbetare beredda att åka i väg på olika slags uppdrag utomlands vid naturkatastrofer eller krig.

Anna- Karin Hamrén är chef för enheten för insatspersonal på MSB.

– Jag tror att man känner att man vill göra nytta. Vi ser dagligen på tv om katastrofer ute i världen där människor lider och man känner att man vill göra nytta, säger Anna-Karin Hamrén.

Efter tsunamin julen 2004 ökade intresset för att hjälpa till vid räddningsinsatser stort, berättar Anna-Karin Hamrén.

Och för tre år sedan fick räddningsverket i uppdrag av regeringen att förutom sjukvårdare och brandmän också kunna erbjuda tex ingenjörer och elektriker.

Det har gjort att MSB mer aktivt letat efter personal och gjort reklam för sig vilket också kan förklara tillströmningen av frivilliga, menar hon.

– Det är väldigt många som hör av sig och vill vara med i vår personalpool. Så på det sättet märker vi att det är ett ökat intresse, säger Anna- Karin Hamrén vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Cecilia Khavar, i samarbete
 med SR Skaraborg
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".