Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Fynd tyder på isländsk olja

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 07.32

På den isländska energimyndigheten arbetar man med förberedelserna för att rusta Island som oljenation. Nya geologiska fynd som gjordes i förra veckan kan tyda på att det kan finnas ytterligare ett område runt Island med olja eller gas.

– Det som är intressant är att just i dagarna har man, väster om Island, hittat lerkratrar på havsbotten. Det tyder på ett visst gasflöde upp genom sedimenten på havsbotten, som i sin tur kan tyda på att det finns olja där också. Så vi kanske breder ut verksamheten. Men det var precis nya indikationer, det är bara en vecka gammalt ungefär, berättar Gudni A. Jóhannesson, generaldirektör för den isländska energimyndigheten.

Men till skillnad från exempelvis norsk sockel där man har kunnat hitta olja på 70 meters djup så kan de isländska oljefynden ligga på i snitt 1 500 meters djup. Det betyder att det är svårare rent teknisk att få upp den eventuella oljan, men också att det kommer att krävas helt ny teknik, något som kostar mycket pengar. Pengar som Island inte har idag.

Men det löser man genom att låta oljebolagen betala kostnaderna, på samma sätt som man bland annat gör i Norge, där staten tar in skatt på olje- och gasfynden, förklarar generaldirektör Gudni A. Jóhannesson.

– Som Island har lagt upp det här så har man givit ut licenser, sedan är det just de här internationella företagen som bekostar letandet efter olja och gas inom de koncessioner de får tillgång till. Så egentligen är kostnaderna relativt små för den isländska staten, för det isländska samhället.

Tills nu har den isländska energimyndigheten, Orkustofnun, haft två ansökningar från oljebolag som vill leta efter olja på Island. Man hade hoppats på ett större intresse.

Igår kom så ytterligare ett bakslag. Ett av bolagen, det norska Aker Exploration, drar tillbaka sin ansökan. Så nu har myndigheten bara en ansökan att behandla.

Men man är fortsatt optimist lovar Kristinn Einarsson, myndighetens chef för utveckling av energiresurser.

– Det finns olja eller gas i området, det är vi tämligen säkra på.

Så nu återstår det bara att ha tålamod, förklarar generaldirektör Gudni A. Jóhannesson, för det kan ta tio till 20 år innan fynden på havsbotten kan bli inkomster. Och här har mycket att lära av bland annat Norge.

– Det vet vi från erfarenheter från Norge, att det är en lång process. Men har man börjat så kanske man så småningom kan kamma hem vinsten också. Det är naturligtvis en osäker fortsättning, men vi tror att det är värt mödan att gå vidare, säger Gudni A. Jóhannesson.

Maria Repitsch, Reykjavík

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".