Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Oro hindrar arabländernas utveckling

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 07.58
Demokrati, jämlikhet och trygghet behövs. Foto: Scanpix.

Brist på demokrati och mänsklig säkerhet hindrar utvecklingen i arabländer. Den förhållandevis stora rikedomen i regionen är mycket ojämnt fördelad och de sociala klyftorna har ökat sedan 2002. Det är kontentan av en omfattande rapport från FN:s utvecklingsprogram UNDP som presenteras i dag.

I UNDP:s rapport Arab Human Development Report 2009, har ett 20-tal arabstater i Mellanöstern och Afrika med 320 miljoner invånare studerats. Det är forskare, tjänstemän och intellektuella från respektive arabstat som bidragit till rapporten.

– I vissa länder finns specifika problem som i Irak eller Sudans Darfur, men många hot mot mänsklig säkerhet gäller de flesta arabländer. Liknande studier har gjorts på andra delar av världen tidigare, säger UNDP:s biträdande chef för arabregionen Adel Abdellatif.

Enligt rapporten har klyftan mellan arabregionens materiella utveckling och den mänskliga utvecklingen, ökat sedan den första Arab Human Development Report kom 2002.

Kort sagt får många människor inte ta del av det relativa välståndet. Tendensen är också att staterna förknippar säkerhet med militär- och statssäkerhet, snarare än personlig mänsklig säkerhet. Den bygger inte bara mänskliga rättigheter, utan på faktorer som fattigdom, arbetslöshet och brist på vatten.

– Allt samspelar och att fokusera på bara ett område hindrar den mänskliga utvecklingen, säger Adel Abdellatif.

Rapporten presenterar också förslag eller åtgärder för att öka människors säkerhet i regionen, men understryker att demokrati inte kan importeras i färdiga paket, utan ska byggas inifrån respektive land.

Det handlar bland annat om sociala reformer, satsningar på jordbruk och att öka kvinnors rättigheter och inflytande i samhället.

Kommer de berörda staterna verkligen att lyssna på FN:s rekommendationer?

– Det här är första gången EU:s utvecklingsprogram samlats åsikter och erfarenheter från många olika parter i regionen kring en och samma fråga, mänsklig säkerhet. Det är alltså inte ett recept från en mänsklig organisation. Nu är det upp till politiska ledare, forskare, intellektuella och andra i respektive land att lyfta frågan och jobba mot gemensamma mål för en hållbar mänsklig utveckling avslutar Adel Abdellatif, biträdande chef för arabregionen.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".