Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Island försöker motverka arbetslöshet

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 07.32

I skuggan av finanskrisen har Island drabbats av en rekordstor arbetslöshet, som man försöker motverka med olika åtgärder.

De senaste årens arbetslöshetssiffra på en procent, byggde på en sysselsättning skapad av pengar som lånats i utlandet. Det var en ohållbar skuldsättning, menar den isländska social- och försäkringsminister Árni Páll Árnason.

– De siffror vi hade tidigare var baserade på en helt orimlig situation i den isländska ekonomin. De var byggda på ohållbar skuldsättning av landet och av företag som inte längre verkar.

Social- och försäkringsminister Árni Páll Árnason, pekar ut genom sitt fönster och exemplifierar med hur isländska och utländska byggnadsarbetare tidigare arbetat med att bygga ett hundratal flervåningshus i hela Reykjavik. I dag är de halvfärdiga, tomma, och ingen vet om de någonsin blir färdigbyggda.

I april var arbetslösheten 9,1 procent. De senaste siffrorna från juni visar på att den minskat något och är 8,1 procent.

Nu arbetar regeringen med kreativa lösningar på bred front. Bland annat för att få till ett bidragssystem som gör det lönsammare att studera än att vara arbetslös med bidrag. Att de arbetslösa studerar är viktigt eftersom 60 procent av de arbetslösa på Island bara har en grundskoleutbildning.

– En relativt stor del är folk med liten skolbakgrund. Det är naturligtvis en utmaning, säger Árni Páll Árnason.

Staten vill också stötta de arbetsgivare som inte har råd att betala sina anställda, så att de kan behålla alla anställda på deltid, istället för att säga upp någon.

Men nu är det viktigast för alla parter att få igång fungerande banker igen. Med dem kan företagens handel stimuleras igen. Man får igång en efterfrågan på varor och tjänster som i sin tur kan ge en stabil sysselsättning.

Och där har Island mycket att lära av grannländerna Finland och Sverige och det arbete man gick igenom på 90-talet, påpekar social- och försäkringsminister Árni Páll Árnason. Han siar om att grannländerna kommer att få en viktig roll för Island i framtiden.

Maria Repitsch, Reykjavik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".