Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Oenighet om strategi för att rädda Island

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 07.57

På Island har regeringen, banker och näringsliv enats om ett stabilitetsavtal som ska få den isländska ekonomin på fötter igen. Så långt har man fått en enighet. Men hur det ska ske och med vilka metoder råder det oenighet om.

På industrins branschorganisation är man bland annat kritisk till att regeringen fokuserar mera på att ta in skatter inom näringslivet än att göra nedskärningar inom den offentliga sektorn, berättar Jón Steindór Valdimarsson, vd för organisationen Industrins branschorganisation.

 – Från arbetslivets sida så menar vi att den nuvarande regeringen lägger större vikt vid skatter än nedskärningar så vi är inte eniga om hur man ska dela dessa bördor mellan det offentliga och det privata.

Vilhjálmur Egilsson är verkställande direktör för organisationen Isländskt näringsliv, han är oenig med Islands bank om styrräntan som är 12 procent. Det är ett bekymmer säger han att den är så hög, den bromsar nya investeringar.

Organisationen, Isländskt näringsliv, har visserligen gått med på i stabiliseringsavtalet som man skrev i slutet på juni att styrräntan ska ner till 9 procent nästa år. Men organisationen vill ha ner räntan till 1 eller 2 procent för att komma ner på EU-nivå.

– När man har den högre räntan så får man inte någon till att investera, man får inte några nya arbetsplatser. Verksamheter får inga nya pengar till att göra någonting när räntorna är så höga.

Organisationen Isländskt näringsliv stödjer också att projekteringarna av landets fjärde aluminiumfabrik påskyndas. Den kommer att kunna ge en massa nya arbetstillfällen och också en ökad export.

Förädlingen av aluminium kräver mycket energi. Och energin är i princip gratis för Island, vilket inte många länder kan konkurrera med. Det är det bara kraftverken och driften som kostar. Därför är en ny fabrik är en säker inkomstkälla anser vd, Vilhjálmur Egilsson.

– Det är helt centralt för alla planer som regeringen har satt för framtiden, till nästa år. Så vi vill gärna att detta realiseras.

Organisationen Isländskt näringsliv arbetar för att nya vägar och sjukhus ska kunna finansieras med privata investeringar. Och då vill man att regeringen ska godkänna att Islands Pensionsfond som har ett kapital av 1,4 av Islands BNP ska investera i infrastrukturen.

– Vi tänker att det är relativt förnuftigt att investera i sådana projekt som har en lång levnadstid och man är klar över att pengarna blir betalda, säger Vilhjálmur Egilsson.

Maria Repitsch, Reykjavik
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".