Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
Vapen hamnade hos gerilla

Bofors beklagar vapenfynd hos Farc

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 12.07
1 av 2
Colombiansk militär vid Farc-läger. Arkivbild: Scanpix.
2 av 2
Pansarvärnssystemet AT4. Foto: Copyright Saab AB.

Svenska Saab Bofors Dynamics beklagar att man hittat vapen från företaget hos den colombianska Farc-gerillan. Samtidigt ser regeringen allvarligt på det inträffade.

– Detta är inte särskilt positivt, det är alltid tråkigt när så sker, säger företagets vd Tomas Samuelsson till Ekot.

Sverige exporterar i dag inga vapen till Colombia. Vapnen som man funnit hos Farc tros komma från en leverans till närliggande Venezuela under 80-talet. Farc-gerillan är terroriststämplad av EU och att svensk lag tvingar företag som levererar svenska vapen att undersöka hur vapen hamnar i orätta händer.

Kan ni tänka er att se över vem ni säljer vapen till och eventuellt frysa leveranserna till Venezuela?

– Det sker alltid en kontinuerlig översyn av vilka länder vi exporterar vapen till. I övrigt kommenterar vi inte några enskilda ärenden eller enskilda länder.

Regeringen är kritisk till att man hittat svensktillverkade vapen hos Farc.

– Regeringen ser väldigt allvarligt på det som har inträffat. Det finns inget svenskt företag som har beviljats tillstånd att exportera krigsmateriel till Colombia. Sverige samarbetar nu med Colombia för att utreda det här närmare, säger Jens Eriksson, politisk sakkunnig hos handelsminister Ewa Björling.

Anna Ek på Svenska Freds tycker att det är oacceptabelt att Sverige exporterar vapen till Venezuela.

– Vi måste frysa leveranserna tills vidare i enlighet med det svenska regelverket. Det säger att när sådana situationer uppstår så ska affärerna frysas, mottagaren ska inte vara aktuell så länge omständigheterna kvarstår.

Den myndighet som ansvarar för kontroll av krigsmaterielexport är Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Enligt Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör vid ISP, har ingen vapenexport skett till Venezuela sedan 2006. Att man nu hittat svensktillverkade vapen hos Farc kan påverka framtida beslut om export till Venezuela.

– Den här informationen gör att vi väger in detta i eventuella beslut om förnyad utförsel. Då skulle vi med stor säkerhet säga nej, säger Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör vid ISP.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".