Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Statsunderskott urholkar ryska oljefonder

Publicerat söndag 23 augusti 2009 kl 04.02
Rysslands oljepengar sinar nu snabbt ur de fonder som bland annat var tänkta att stötta pensionssystemet. Foto: Scanpix.

Under åren med höga oljepriser samlade Ryssland pengar på hög. Men de fonder man då byggde upp håller nu i snabb takt på att ta slut. Pengarna används till att täcka de stora underskotten i statsbudgeten som kommer att fortsätta flera år till.

Den ryska regeringen har valt att spendera sig ur krisen. Det låga oljepriset gör att statsintäkterna minskar men utgifterna håller man uppe. Det har resulterat i stora minus i statsfinanserna; en total omsvängning jämfört med hur det var före krisen.

Den ryska regeringen planerar för ett budgetunderskott nästa år på 7,5 procent av BNP. Underskottet ska därefter minska men ändå ligga kvar på en hög nivå.

För att fylla igen hålen tar man nu pengar från sina oljefonder. Under de goda åren byggde Ryssland upp två fonder, dels Reservfonden som ska användas under bistrare ekonomiska tider, dels Nationella välfärdsfonden som är tänkt att utnyttjas för mer strategiska projekt men också för att stödja pensionssystemet.

Reservfonden omfattade så sent som i mars motsvarande drygt 1 000 miljarder svenska kronor men de pengarna rinner alltså snabbt ut. En tredjedel har redan försvunnit och fonden beräknas vara helt tömd mot slutet av nästa år.

Välfärdsfonden är lite mindre. I början av det här året uppgick den till ungefär motsvarande 650 miljarder kronor, även den ska nu användas för att täcka underskotten och framemot 2014 är pengarna sannolikt slut också där.

När reservfonderna börjar tryta kommer ryssarna istället återigen att ge sig ut på den internationella lånemarknaden. Man räknar med att de kommer att låna upp knappt 20 miljarder dollar nästa år och lika mycket 2011 respektive 2012. Rysslands internationella skuldsättningsgrad är för närvarande låg, cirka 7 procent av BNP men den kommer att stiga brant till 17-18 procent.

Alla oljepengar har dock inte förslösats. En del, men alldeles för lite, har förstås investerats men Ryssland har de senaste tio åren byggt upp en guld- och valutareserv på cirka 400 miljarder dollar.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".