Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Berlusconi får allt fler fiender

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 10.15
1 av 2
Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix
2 av 2
Dino Boffo och påven Benedikt XVI. Foto: L'Osservatore Romano/Scanpix

Fienderna blir allt fler kring Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Åtminstone tycks det vara hans egen bild med tanke på alla hans attacker och motattacker åt olika håll. Nu är det inte längre bara de förhatliga journalisterna, som står i skottgluggen. Klyftan till Vatikanen växer och dessutom har Silvio Berlusconi valt att inleda ett slag mot EU:s kommissionärer.

"EU-kommissionärerna ska hålla mun och beläggas med förbud att uttala sig på egen hand", sa Silvio Berlusconi häromdagen och hotade med att annars blockera beslutsfattandet på kommande EU-möten. Affärsmannen tillika regeringschefen är inte främmande för hårda metoder, men vissa skulle kalla detta för utpressning, andra att anfall är bästa försvar för en trängd person.

Uttalandet har väckt en storm av ilska och fördömanden bland Europaparlamentarikerna. Socialisternas gruppledare, tysken Martin Schultz, har förstås inte varit nådig. Han har inte glömt att Berlusconi för ett antal år sedan liknade honom vid en vakt i ett naziläger.

Flera andra har bett EU-ordförande Barroso att slå tillbaka. På hemmafronten i Italien har den tidigare ministern och oppositionspolitikern Antonio Di Pietro gått ett snäpp längre och ansett att premiärministern borde undergå en sinnesundersökning.

Berlusconis aggressiva utspel var ett svar på EU:s begäran att få information om Italiens avvisning av 75 afrikaner till Libyen, som inte getts chansen att söka asyl. Direktavvisningar på detta sätt har genomförts flera gånger de senaste månaderna, vilket fått bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR att fördöma Italien. Berlusconi uppfattade därför nu EU:s begäran som kritik.

Den italienska flyktingpolitiken med Berlusconi som chef har förändrats och hårdnat rejält jämfört med tidigare. Hanteringen går alltmer utanför det internationella regelverket med asylrätt och skapar komplikationer för Sverige, som detta halvår som EU-ordförande ska sy ihop en gemensam rätts- och asylpolitik för de 27 medlemsländerna, Stockholmsprogrammet.

Flyktingpolitiken leder till protester från center-vänsterpolitikerna i Italien. Det skaver förstås, men Berlusconi har länge haft en tendens att avfärda politiska motståndare, och för övrigt domarkåren, som en bunt "kommunister". Men sannolikt tar han hårdare på att Vatikanen mäter upp ett stort avstånd till honom. Den katolska kyrkan är viktig som vän för att inte förlora väljare.

Klyftan till Vatikanen har spruckit upp allt djupare. Det började med att Berlusconi ville straffa Dino Boffo, redaktören för den italienska biskopskonferensens dagstidning Avvenire för hans artiklar om regeringschefens privatliv. De var alldeles för illvilliga och fräcka, ansåg en arg Berlusconi. Han såg till att familjens egen tidning Il Giornale smutskastade den kristne redaktören Boffo och publicerade anklagelser om homosexualitet och dubbelmoral.

Boffo avgick under torsdagen som redaktör, för att skydda sin familj, säger han. Innan dess hade ett par träffar mellan Vatikanen och Berlusconi ställts in. Vatikanen tackade plötsligt nej till en välgörenhetsmiddag med Berlusconi, vilken varit inplanerad i veckor och premiärministern uteblev från en religiös ceremoni. Enligt nyhetsbyrån Reuters källor är Vatikanen rasande på Italiens premiärminister.

Silvio Berlusconi har fler fiender i sin omgivning, några som handlar mer om hans privatliv. Hans skilsmässa, hans dragning till unga kvinnor, avslöjande intervjuer med prostituerade om "trevliga" umgängen - en ny intervju kommer i franska TV-kanalen M6 på lördag, fotografier med lättklädda kvinnor på sommarresidenset på Sardinien är några ingredienser på listan, som gjort den stenrika högerpolitikern till åtlöje. Men Berlusconi tittar inte lugnt på utan går till motanfall. För några dagar sedan stämde han ett antal tidningar runt om i Europa för förtal.

Utomlands har frågan formulerats sedan länge: Hur kan Silvio Berlusconi bli omvald tre gånger i parlamentsval och sitta kvar i ett land, där regeringarna byts ut som kalendern på väggen? Engelsk press har i åratal gått hårt åt honom, i synnerhet veckomagasinet The Economist.

Hittills har han skickligt fått delar av väljarkåren att hoppas att han ska reda upp Italiens trassliga ekonomi. Vissa hyllar honom för att han inte tär på statskassan, vilket italienska politiker har varit mästare i jämfört med andra europeiska politiker. En del italienare lyssnar till lockropen om ett säkrare Italien utan invandrare. Och Berlusconi har förstått att "storytelling" är nyckeln; att spela på känslor och driva politik via TV-kanalerna, vilka han kontrollerar mer eller mindre totalt själv.

Men fienderna blir alltfler. Kanske är det inte bara hans egen upplevelse. Hans image som en stark man med kvinnotycke skakar och Silvio Berlusconi rör sig på en utförslöpa. Konkurrenterna lurar i kulisserna och suktar efter att ta över ledningen och en vän, som Frankrikes president Nicolas Sarkozy, hör sin italienskfödda fru Carla väsa Buh! med avsmak.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".