Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
p1-morgon

Obama förvånade positiv över Irakkriget

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 15.37
Foto: Karim Kadim/Scanpix

När en politiker håller ett tal så måste man förstås lyssna noga på vad som sägs, men också notera vad som inte sägs. Det gäller inte minst USA:s president Barack Obama när han presenterade den amerikanska fortsättningen i Irak, i fredags.

Det mest konkreta är att två tredjedelar av trupperna ska hem till augusti nästa år, och upp emot 50 000 soldater ska stanna till december 2011. Det sista helt i enlighet med USA:s avtal med Irak från Bush-tiden.

Men Obama hyllade också ovillkorligen de amerikanska trupperna för att de lyckats få bort Saddam Hussein, och han så också att irakierna nu fått en chans att välja en bättre framtid. Dessutom sa Obama att insatsen möjliggjort för irakierna att kunna bygga upp det som förstördes under despotin som rådde under Saddam Hussein.

Det där är rätt stora ord för att komma från Barack Obama när det gäller just Irak. Inte att han prisade sin militär, det måste en amerikansk president förstås göra, men att han lät så pass positiv över den amerikanska insatsens konsekvenser i Irak – det var mer förvånande.

För det som inte kom över Obamas läppar i fredags var hans tidigare mycket högljudda kritik av kriget och George bush motiv för att starta det. Alltså inte bara av hur det genomfördes, utan kanske framförallt över att det överhuvudtaget startades.

”Ett krig som aldrig skulle ha startats”, det var en av Obamas mest populära meningar som utmanare i primärvalen för ett drygt år sedan.

Utan att överdriva kan man säga att utan Obamas uttryckliga krigsmotstånd hade han förmodligen inte varit president i dag, utan sannolikt Hillary Clinton i stället. Som senator röstade Obama också emot den truppförstärkning till Irak på 30 000 soldater som George Bush genomförde i början av 2007.

Men nu, två år senare, säger alltså Obama att irakierna tack vare de amerikanska soldaterna som beordrades dit av den förre presidenten, nu har hopp om en bättre framtid än tidigare. Och han lät plötsligt, i alla fall i sak, delvis lite som – ja just det – George W Bush.

Irakkriget är i sig förstås värt all debatt över hur kriget förbereddes och de påstådda massförstörelsevapnen, sorgen och vreden över alla döda och svårt skadade i kriget måste förstås fram, och den bristande amerikanska planeringen inför kriget och hanteringen av det politiska livet efter Saddam Hussein måste förstås ifrågasättas. Hela idén med så kallade demokratiskapande krig är ju inte helt enkel för att uttrycka sig milt.

Men oavsett detta, tänk om det blir så som Bush hoppades på, att Irak på sikt utvecklas till en stabil demokrati mitt i det oroliga Mellanöstern, och tänk om exemplet ett demokratiskt fungerande Irak faktiskt sedan sprider sig till andra länder runt om i regionen. Ungefär lite som Obama skissade på i fredags. Vad säger vi då?

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".