Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
G20-mötet

Besvikelse efter klimatdiskussionerna

Publicerat söndag 6 september 2009 kl 04.31
Anders Borg var inte alls särskilt nöjd.

Om G20-ländernas finans-ministrar vid sitt möte i London i går lyckades komma överens om en hel del, bland annat begränsningar i bankernas bonussystem, så lyckades de inte alls komma framåt när det gäller hur man ska hjälpa till att finansiera de fattiga ländernas minskning av koldioxidutsläppen.

Sveriges finansminister Anders Borg var missnöjd efter mötet.

– Ja, det är en besvikelse att vi inte kom längre när det gäller klimatfinansieringen. Europa har varit väldigt pådrivande, så vi har så att säga kämpat så hårt vi har kunnat, sa Anders Borg.

– Av tillväxtekonomierna finns det ett antal som har varit väldigt besvärade av den här frågan och inte velat binda sig för mer konkreta steg framåt, och det har ju då från vår sida handlat om att vi borde göra mer utfästelser för att hjälpa de länder som är allra mest sårbara.

Att minska utsläppen av växthusgaser handlar om att börja använda andra energislag för till exempel uppvärmning och andra typer av bränslen till fordon, och det är en dyrbar omställning som fattiga länder inte klarar av själva.

Tanken på mötet i går var att komma överens om hur de rikare länderna ska hjälpa till med finansieringen och fördela kostnaderna sinsemellan. Anders Borg vill inte säga vilka av tillväxtekonomerna som satte sig på tvären, men enligt nyhetsbyrån Reuters så handlar det bland annat om Kina och Indien, och om att de är oroliga för hur kostnaderna skulle drabba deras egen tillväxt.

Anders Borg och övriga EU-finansministrar vill helst ha en lösning före FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december, då målet är ett nytt klimatavtal. Frågan om stödet till fattiga länders energiomställning ska tas upp igen på G20:s toppmöte i Pittsburgh i USA om tre veckor, och då hoppas Anders Borg på USA:s president Obama.

– Det som nu krävs för att vi ska göra mer framsteg, tror jag är att vi får upp den här frågan ordentligt i Pittsburgh, och att president Obama är beredd att lägga tryck i den.

– Vi har naturligtvis haft bra diskussioner med amerikanerna, och de har ju nu med den nya administrationen en vilja att föra det hela framåt, sa Anders Borg.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".