Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Människorättskämpar hotas på Sri Lanka

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 07.00
I väntan på EU:s beslut har situationen blivit allt svårare för människorättsorganisationer. Foto: Eranga Jayawardena/Scanpix.

EU-kommissionen ska inom kort besluta om Sri Lanka ska få behålla ett fördelaktigt handelsavtal med EU. Det beror bland annat på hur väl Sri Lanka anses följa de mänskliga rättigheterna.

Allt fler organisationer på Sri Lanka vittnar nu om att klimatet har hårdnat efter regeringens seger över de tamilska tigrarna tidigare i år.

De organisationer och journalister som försöker sätta fokus på de mänskliga rättigheterna blir utpekade och hotade av regeringen själv eller andra anonyma källor. De anses bland annat vara opatriotiska och motarbeta regeringen internationellt.

För tillfället utreder EU-kommissionen om man ska förnya ett särskilt fördelaktigt handelsavtal med Sri Lanka, kallat GSP+. Avtalet ges till några få länder i världen och innebär slopade tullar på vissa, för länderna viktiga, varor. I Sri Lankas fall gäller det textilier och kläder, som är landets i särklass största exportvara.

För att beviljas GSP+ krävs dock att länderna har skrivit under och implementerat konventioner om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. EU:s utredning ska bli klar i oktober och mycket står nu på spel.

I väntan på utredningens resultat har situationen för människorättsaktivister på Sri Lanka blivit allt svårare. Paikiasothy Saravanamuttu är chef för Center for Policy Alternatives på Sri Lanka, och han har blivit hotad till livet.

– Jag fick ett brev i posten där det stod att jag hade gett EU-kommissionen information som har lett till att de kommer att neka Sri Lanka GSP+avtalet, säger Paikiasothy Saravanamuttu på telefon från Colombo.

Han kom tillbaka från en resa för några dagar sedan och greps då också på flygplatsen och blev förhörd, men släpptes sedan.

Saravanamuttu förväntar sig att hans fall, tillsammans med många andra som har rapporterats de senaste månaderna, vägs in när EU nu gör sin bedömning av ifall man ska förnya avtalet med Sri Lanka.

Americo Zampetti, som är ansvarig för EU-kommissionens pågående utredning, säger dock att dödshotet och gripandet inte spelar någon roll.

– Det faktum att det kommer anonyma dödshot betyder inte att regeringen bryter mot yttrandefriheten. Det finns många länder där personer hotas till livet, säger Americo Zampetti.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".