Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Oklart om al-Qaida finns som organisation

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 12.44

I dag är det åtta år sedan terrorattackerna i USA. Terrornätverket al-Qaida utpekades som anstiftarna. I dag är det högst oklart om al-Qaida existerar som en egentlig organisation, om den någonsin varit det.

al-Qaida har fortfarande kapacitet att genomföra terrordåd i avlägsna länder, säger chefen för den amerikanska federala polisen FBI Robert Mueller.

Men den bedömningen motsägs till exempel av det amerikanska finansdepartementet som hävdar att man effektivt lyckats riva upp organisationens finanser.

Andra terrorexperter menar att al-Qaida-ledaren Osama bin Ladin numera är en general utan trupper. al-Qaida grundades för 21 år sedan, hävdas det.

Men det har hela tiden varit svårt att sätta fingret på vad det är för typ av organisation.

Ibland har det beskrivits som något slags generalstab för islamistiskt färgade terrorister men oftare som ett lösligt nätverk där lokala grupper mer verkat i al-Qaida-anda utan egentlig samordning.

Efter elfte september satte den amerikanska armén igång en omfattande jakt på rörelsen och inte minst på bin Ladin själv som sades befinna sig i sydöstra Afghanistan, den jakten pågår fortfarande.

Tusentals som det hävdas al-Qaida-aktivister har dödats eller tillfångatagits. Om det beror på det är oklart, men aktioner som direkt kan förknippas med något al-Qaida har minskat starkt. Det sista stora var London-bombningarna 2005 som hade någon form av kopplingar till rörelsen.

Det betyder naturligtvis inte att är slut med terrorattentat men de har inte beordrats från något al-Qaida-centrum.

Den brittiska tidningen Guardian beskriver med hänvisning till terrorexperter al-Qaida som sex till åtta ledare med desillusionerade och dåligt tränade fotsoldater.

Men även Guradian menar att terrorhotet består men i form av grupper med mycket löslig anknytning till al-Qaida.

Osama bin Ladin är fortfarande på fri fot, antagligen någon stans i Pakistan tror man. Vad man nu väntar på är att han på något sätt ska ge sig till känna på åttaårsdagen. Gör han inte det är det ytterligare ett indicium på att al-Qaida definitivt är på väg ut.

Sten Sjöstrom
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".