Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Kraven från Tjeckiens Klaus klarnar

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 15.07
Tjeckiska regeringen tiger.

Tjeckiens president vill ha ett undantag från det nya EU-fördraget av samma slag som Polen och Storbritannien har innan han skriver under det nya EU-fördraget. Det beskedet kom i dag.

Det handlar bland annat som skydd mot återkrav av egendomar som konfiskerades från tyskar i Tjeckien efter andra världskriget.

Att Tjeckien kommer att bli det sista land som undertecknar det nya EU-fördraget, det så kallade Lissabonfördraget, var redan klart sedan tidigare. Och att det hänger på den EU-kritisk tjeckiska presidenten Václav Klaus, visste vi också sedan tidigare.

Nu har det klarnat såtillvida att han har ställt upp ett personligt krav för att skriva under EU-fördraget. Det är nämligen hans underskrift som fattas, när väl den tjeckiska författningsdomstolen är färdig med den andra omgången av prövning av Lissabonfördraget.

Det krav president Klaus har är att Tjeckien ska få ett undantag från den grundläggande stadgan om mänskliga rättigheter som är ansluten till fördraget, det beskedet fick Europaparlamentets talman Jerzy Buzek när han träffade president Klaus i dag.

Sedan tidigare har Polen och Storbritannien sådana undantag. I Polens fall är det för att ingen ska kunna tvinga det katolska Polen att ge homosexuella mer rättigheter, i Storbritanniens fall handlar det om brittiska domstolars självständighet.

Enligt uppgift från nyhetsbyrån Reuters vill president Klaus nu också ha ett undantag som ska slå fast domstolarnas självständighet, plus att han anser att det behövs eftersom Lissabonfördraget annars skulle kunna bana väg för att några av de tre miljoner tyskspråkiga tjecker som kördes ut ur Tjeckien efter andra världskriget, eller någon av deras efterlevande, skulle kunna återkräva egendom som konfiskerades av den tjeckiska staten.

Det är alltså fullt möjligt att få ett sånt undantag. Det märkliga är att Tjeckien har haft åratal på sig att be om det här undantaget, men inte har gjort det.

Mystiken tätnar också i fråga om det bara är president Klaus personligen som vill ha det här. Den tjeckiska regeringen vägrar kommentera ärendet. Det är också oklart huruvida presidenten har sådana maktbefogenheter att han kan villkora ett beslut som redan är godkänt av både den tjeckiska regeringen och det tjeckiska parlamentet.

För Sverige som ordförandeland kan det bli hårt arbete att sy ihop en kompromiss som gör alla nöjda.

Stefan Winiger, Bryssel
stefran.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".