Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Mexikansk fackförening på krigsstigen

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 10.25
Protesterar mot regeringens beslut att stänga ett statligt elbolag. Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix.

I Mexico City demonstrerade i går över 100 000 människor i protest mot vad de menar är en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen. Regeringen, däremot, menar att det handlar om en kamp mot ineffektivitet och korruption.

När president Felipe Calderon för en vecka sedan offentliggjorde beslutet att stänga Luz y Fuerza del Centro, det statliga bolag som försett Mexico City och flera omgivande städer med elektricitet, så beskrevs det som en attack mot ineffektivitet och korruption.

Bolagets notoriska oförmåga att leverera och dess växande behov av statliga bidrag för att alls gå runt, innebar kostnader som, hävdade regeringen, motsvarar närmare en procent av Mexikos hela bruttonationalprodukt. Kostnaderna för bolaget har, under åratal, varit mer än dubbelt så stora som inkomsterna.

Men Luz y Fuerza, med sina över 40 000 anställda, har också varit centrum för en av den mexikanska fackföreningsrörelsens starkaste organisationer; elektrikerförbundet. En organisation med en radikal profil, men som sedan länge hemfallit åt byråkratiskt maktmissbruk. Ett exempel är det senaste valet, då det var fler röstande än medlemmar i förbundet.

Facket har samtidigt, under åren, lyckats få igenom en rad viktiga erövringar för sina medlemmar som ordentlig sjukförsäkring, bra pensionsavtal, förmånliga lån för bostadsköp, stipendier för studerande barn och mycket annat.

Beslutet att stänga bolaget, och därmed också permittera alla anställda upplevs därför som en frontalattack mot den mest avancerade delen av den mexikanska fackföreningsrörelsen.

Att regeringen erbjudit generösa avgångsvederlag och löften om återanställningar i det nya bolag som ska bildas för att ersätta Luz y Fuerza, har inte dämpat de upprörda känslorna.

Många menar att det rör sig om en ödeskonflikt. På ena sidan en auktoritär regering van att styra via dekret. På den andra; en lika auktoritär facklig byråkrati van att sko sig på statens bekostnad.

Den stora frågan är; kan något nytt födas ur den här striden. Eller handlar det bara om vilken auktoritär modell som ska få överhand.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".