Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
P1-Morgon

Fisk i tidningspapper fyller 150

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 07.00

Är det Mickys tur i år, tro. Han har ju väldigt fina lysande skyltar på väggen bakom disken. Med vackra färgbilder på dom rätter han serverar. Liten torsk, stor torsk, kolja. Micky´s Fish Bar. En chippy som man oftast säger här. Fish and chip shop om man ska vara mer korrekt. I kväll är det dags att kora årets bästa förvaltare av kronan i det brittiska matarvet, nationalklenoden fish and chips.

Men det är väl stor risk att Micky med sitt hamburgerrestaurangsstuk inte klarar sig i konkurrensen. Förra året var det en chippy i fiskeläget Anstruther i Skottland som vann, krogen ligger 20 meter från havet och ägaren kommer från en familj där man har varit fiskare i generationer. Och det sägs ju att fish and chips-restauranger i orter där man inte ser havet ska man undvika. Och då ligger ju förstås Micky´s i västra London lite illa till.

Men man behöver ju inte åka så långt på Themsen för att komma till havet. Så London kanske får godkänt. Och det var faktiskt här i stan det började. Och det är 150-års jubileum just i år. 1860 öppnade Joseph Malin landets första fish and chip-shop på Cleveland Street i East End. Men nu var ju varken friterad fisk eller friterad potatis ett brittiskt påfund men just att kombinera de här två ingredienserna var nytt. Sen spred det sig som en löpeld över landet och toppade 1927 med 35.000 chippies. Men konkurrensen från annan snabbmat har på senare år varit stenhård och nu är bara mindre än tredjedel av fish and chip-shopparna kvar.

En som håller ut och har gjort det i över hundra år är Golden Hind på en liten bakgata i centrala London. Men det är inte som att återvända till förra sekelskiftet. För när jag kommer in så märker jag att stället måste ha fått sig en ansiktslyftning på 50-talet men sen dess har det nog inte hänt så mycket. En fondvägg av gula och gröna glasskivor och släta mörka träpaneler halvvägs upp på de andra väggarna. Den friterade torsken ser ut som skrovet från ett vikingaskepp och bredvid de mosade ärtorna. På bordet står vinägern, de flesta riktiga chippies har sina egna recept. På Golden Hind serveras ingen öl, det får man ta med sig själv om man vill ha, men det är inte omöjligt att man ändå får i sig lite öl här för det är ganska vanligt med öl i frityrsmeten.

Och hur är det med tidningspappret då. Fish and chip-shopparna var ju ett lågbudgetalternativ för vanligt folk och för att hålla nere kostnaderna så förpackades maten i papper från gamla dagstidningar. Men de tidningarna kunde ju ha varit både här och där innan de kom till restaurangerna så det uppfyller inte dagens krav på hygien. Men jag hörde talas om en chippy där det fortfarande finns kvar. Men då var det bara tidningspapper ytterst - närmast maten var det obegagnat smörpapper.

Johan Prane London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".