Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
Människor och tro

Könskorrigerad kyrkoherde

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 15.00
Imatra församling

Imatra är en stad i östra Finland vid gränsen till Ryssland, i dag berömd för två saker. Den ena är att skoleleverna inte vill lära sig svenska, det är faktiskt obligatoriskt, utan istället helst ryska, språket hos grannarna sju kilometer bort.

Det andra är att det är strömhopp ut ur stadens evangelisk-lutherska församling. Inte för att protestanterna vill byta till grannarnas rysk-ortodoxa religion. Utan för att kyrkoherden heter Marja-Sisko Aalto. Det är alltså en kvinnlig präst. Och det är ju i och för sig inget att riva upp himmel och jord för. Men det är ändå ett problem, för tidigare hette hon Olli Aalto och var följaktligen en man.

Kyrkoherde Olli Aalto i Imatra har alltså genomgått ett könsbyte och är numera kyrkoherde Marja-Sisko Aalto. Och det tog…ja…det blev ett himla liv. Och fyra gånger fler församlingsmedlemmar än vanligt skriver nu ut sig ur kyrkan.

Turbulensen började redan för över ett år sedan. Då var det många församlingsbor som fick morgonkaffet i vrångstrupen när dom öppnade tidningen och kunde läsa att kyrkoherde Olli skulle ta tjänstledigt i ungefär ett år för att genomgå den behandling som krävs för att byta kön och bli kyrkoherde Marja-Sisko. Och det var inte första april, utan det var sant.

Och kyrkoherdens egen herde biskop Voitto Huotari var inte glad och lät förstå att när könsbytet var klart och Olli blivit Marja-Sisko så var det inte så lämpligt att komma tillbaka till jobbet som kyrkoherde i Imatra.

Och också en del församlingsbor lät förstå att dom inte ville ha honom tillbaka som henne. Dom öste cyniska kommentarer över kyrkoherden som: Du är skapt till man, det går inte att ändra, så du måste göra som en riktig kristen, du måste lida.

Men Olli gav inte upp. I november förra året, när könsbytet var klart kom kyrkoherde Marja-Sisko Aalto tillbaka till församlingen i Imatra.

Innan dess hade biskopen tvingats krypa till korset och medge att det inte finns något hinder för Marja-Sisko att återuppta sin kyrkoherdetjänst. Åtminstone finns det inga lagliga möjligheter att få bort henne. Och nu har stiftet en ny biskop, Seppo Häkkinen, som gör vad han kan för att stöda henne.

Men församlingsborna röstar med fötterna och lämnar kyrkan. Nästan 600 förra året, det brukar vara omkring 150. Marja-Sisko hade, åtminstone för några veckor sedan, inte förrättat en enda vigsel, inte ett enda dop och bara en begravning sedan hon kom tillbaka.

Men det är inte alla som lämnar kyrkan för att dom har en kyrkoherde som bytte kön istället för att fortsätta lida som kvinna i en mans kropp. Många väljer att hoppa av just eftersom dom här åsikterna finns i församlingen. Dom vill inte vara kvar i en gemenskap som inte kan visa prov på vanlig kristen mänsklighet och hygglighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".