Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Hjälparbetare oftare i skottlinjen

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 04.00
"I särklass farligast just nu är Afghanistan"
(2:37 min)
1 av 2
Linda Norgrove bärs fram i kistan av sörjande efter hennes begravning. 36-åringen dödades i en misslyckad räddningsaktion då hon kidnappats av en militant afghansk grupp. Foto: Andrew Milligan/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - dödade hjälparbetare

Hjälparbetare har de senaste åren allt oftare blivit måltavlor i konflikter. Värst utsatt i år är Afghanistan där minst 34 hjälparbetare dödats när de försökt hjälpa civila till ett bättre liv.

I augusti dödades tio hjälparbetare från organisationen International Assistance Mission, IAM.

– De dödades när de var på väg hem från en mobil ögonklinik i en avlägsen del av landet, säger Martin Campbell talesman för IAM.

De tio hittades dödade i Badakhshan längst i norr, de låg på marken ihjälskjutna. Två av dem hade arbetat som läkare i Afghanistan i årtionden. När de dödades hade de precis avslutat undersökningar och ögonoperationer i byarna i norr. Efter morden på hjälparbetarna sade en talesman för talibanerna att hjälparbetarna sköts ihjäl för att de spred ett kristet budskap bland invånarna, men organisationen IAM förnekar att det medicinska teamet missionerade.

Hjälparbetarna var visserligen utsända av en kristen biståndsorganisation, men deras arbete gick inte ut på att missionera, deras arbete gick ut på att medicinskt undersöka och behandla människor.

Attacker som direkt riktas mot hjälparbetare har de senaste åren ökat markant. Och inte oväntat är det i områden med intensiva konflikter som hjälparbetarna utsätts för de största farorna. I Somalia Till exempel blev situationen så allvarlig 2008 att många organisationer avbröt sitt arbete, antingen efter att själva ha bedömt säkerhetsläget som så allvarligt att det bedömdes omöjligt att fortsätta arbetet, eller efter direkta hot från stridande grupper. Det året riktades 51 dåd direkt mot hjälporganisationer i Somalia, 44 hjälparbetare dödades. Fortfarande råder stora problem för biståndsorganisationer i Somalia, islamistiska al-Shabab som strider med övergångsregeringen om makten, vill inte tillåta vare sig kristna eller USA-anknutna hjälporganisationer i landet, och flera biståndsorganisationer vittnar om hur klimatet hårdnat och att hot och trakasserier ökat.

2008 ökade också antalet kidnappningar av hjälparbetare med hela 350 procent, jämfört med 2006.

I statistiken som samlas in av Aid Worker Security, en organisation med ekonomiskt stöd från flera västerländska regeringar, noteras endast allvarliga attacker mot hjälparbetare och i statistiken syns bara rena våldsdåd, inte hot och trakasserier.

Somalia, Sudan, Sri Lanka, Irak, Pakistan och Haiti. Från en rad länder kommer rapporter om våld mot biståndsarbetare. Globalt ser attackerna visserligen ut att minska något i år, men de minskar från en hög nivå efter att stadigt ha ökat under i princip hela 2000-talet.

Under Gazakriget i januari 2009 miste åtta hjälparbetare sina liv under krigets två första veckor. I Sri Lanka skedde 19 attacker mot hjälporganisationer förra året, samma år som regeringen utförde sin offensiv mot de Tamilska tigrarna, åtta hjälparbetare dödades.

ODI, Storbritanniens ledande tankesmedja om internationell utveckling och humanitära insatser, konstaterar att hjälporganisationer är utsatta, att de trots förbättrat säkerhets tänkande inte lyckas bedriva arbetet säkert i många av världens oroshärdar.

En majoritet av alla attacker som riktats mot biståndsarbetare sker i ett fåtal länder och av dessa är Afghanistan det i särklass farligaste stället att bedriva hjälp- och biståndsarbete i.

2008 skedde 30 registrerade våldsdåd mot hjälparbetare och 33 hjälparbetare dödades. 2009 minskade antalet dåd något till 26 och antalet dödade var 23, men i år har en ökning skett igen. Fram till i början av september hade 34 biståndsarbetare dödats i 26 dåd särskilt riktade mot hjälporganisationer, och efter det har ytterligare attacker skett där hjälparbetare kidnappats.

Thomas Ruttig, tysk afghanistankännare som driver Afghanistan Analysts Network, som sammanställer kunskap och erfarenheter och kontinuerligt analyserar situationen i Afghanistan.

– Det är extremt farligt att bedriva hjälparbete i Afghanistan, det finns knappt något område kvar där hjälparbetare obeväpnade kan röra sig utan att riskera sina liv. Det har absolut krympt det humanitära utrymmet och det är mycket tragiskt för afghanerna som behöver hjälpen, säger Thomas Ruttig.

Martin Campbell på hjälporganisationen IAM fortsätter.

– Det är farligt att jobba i Afghanistan, vi ser hur biståndsarbetare dör. Samtidigt försöker vi att alltid samla in all tillgänglig information om de områden vi arbetar i, så att vi är beredda och vet vilka faror som väntar. Men vi tänker inte låta våldsverkarna vinna, trots det fasansfulla som drabbade vår organisation i augusti har stora delar av vår verksamhet fortsatt, säger Martin Campbell.

Ett av skälen till att biståndsarbetare i Afghanistan, och i andra oroshärdar runt om i världen blir måltavlor kan vara att de kopplas samman med utländsk militärmakt eller utländska intressen.

– En av de största orsakerna till den oroväckande utvecklingen är att civila hjälporganisationer blandas ihop med militära aktörer. Det gör hjälparbetare till ett legitimt mål i talibaners och andra motståndsmäns ögon. Till viss del beror det på att våra västerländska regeringar försöker förmå och ibland tvinga hjälporganisationer att arbeta tillsammans med militären, säger Thomas Ruttig, på Afghanistan Analysts Network.

För att vända utvecklingen och försöka göra det säkrare för hjälparbetare att hjälpa, tror Thomas Ruttig att militära och civila insatser måste hållas tydligt åtskiljda. När det gäller Afghanistan tror han också att medvetenheten om Afghanistans speciella situation måste öka.

– Problemen i Afghanistan är inte i första hand militära, man måste inse att många av Afghanistans problem är politiska och behöver en politisk lösning. En av de viktigaste uppgifterna måste vara att förbättra levnadsvillkoren för vanliga afghaner. När afghanerna och motståndsmännen ser förbättringar kan de acceptera hjälparbetet på ett annat sätt. Trots allt är det inte så att motståndsmännen och talibanerna inte bryr sig om sin egen befolkning, säger Thomas Ruttig.

Utvecklingen i Afghanistan och Somalia

Antalet döda hjälparbetare och antalet dåd riktade mot hjälparbete.

AFGHANISTAN
2010 t om 5 sep- 34 döda i 26 dåd
2009 23 döda i 26 dåd
2008 33 döda i 30 dåd
2007 21 döda i 25 dåd
2006 29 döda i 22 dåd
2005 20 döda i 14 dåd

SOMALIA
2010- ingen statistik
2009- 18 döda i 18 dåd
2008- 44 döda i 51 dåd
2007- 7 döda i 14 dåd
2006 3 döda i 5 dåd
2005 5 döda i 8 dåd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".