Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Var står Klotet i klimatfrågan?

Publicerat fredag 16 januari 2009 kl 10.55

Det är roligt att så många redan börjat diskutera på bloggen. De ämnen som engagerat flest hittills är landgrabbing, befolkningsfrågan och- förstås, klimatet. Signaturen ”RO” tycker att jag.

Som jag ser det utnyttjar människan jordens ekosystem till bristningsgränsen. Det gäller för såväl vatten som jordar, skogar och luften, med alla föroreningar vi sprider omkring oss. Jag har länge lobbat för att Sveriges Radio ska ha ett miljöprogram där dessa frågor- som alltså handlar om så mycket mer än bara klimatet- kan belysas. Jag är, sedan länge, helt övertygad om att vi måste ställa om till ett mer ekologiskt hållbart samhälle. Jag tror också att det hastar att bryta vårt stora oljeberoende. När det gäller klimatfrågan tycker jag mig inte heller ha varken anledning eller kunskap att gå emot den stora majoritet av världens experter på området som är överens om att vi just nu upplever en global uppvärmning av jordens klimat som påverkas/förvärras av människans produktion av växthusgaser. Som journalist är jag dock trogen min inställning att alla skall parter skall få komma till tals med sina bästa argument. Därför finns tex denna blogg. Därför kan du på SRs hemsida finna både tex och. Därför består Klotets redaktion både av reportrar som drivs av en stark övertygelse om att en hejdning av den globala uppvärmningen är den allra, allra viktigaste frågan just nu och andra som har en mer skeptisk inställning. Det är så vi vill jobba. Alla åsikter får finnas, alla argument skall granskas och ni är alla välkomna att delta i diskussionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".