Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Blir det fin- eller fuletanol på mackarna framöver?

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 16.10
1 av 2
2 av 2

I fredags gick den svenska kommunägda etanoltillverkaren Sekab ut med att man upphör att leverera E85 till svenska mackar under 2009. Sekab måste spara pengar när efterfrågan på etanol sjunkit kraftigt och har idag 90 % av marknaden. Men Sekabs VD säger att etanolbilsägarna inte kommer stå utan sprit i pumparna.

Inte lär det bli etanolbrist efter sommaren i Sverige, även när slutar leverera, frågan är bara vad det blir för sorts sprit i pumparna efter dess. Sekab har helt dominerat svenska E85-markanden och levererat verfierat hållbar etanol från Brasilianska sockerrör som minskar växthusgasutsläppen med 90 % jämfört med bensin och dessutom inte är gjord av slavarbetare - så kallad finetanol.

på motororganisationen befarar att det kan bli fuletanol på vissa svenska mackar framöver. Alltså fordonsetanol som inte alls minskar växthuseffekten, utan kanske till och med är värre än bensin

Påståendena och forskningsrönen i etanoldebatten har böljat fram och tillbaka. Ena dagen är etanolbilsägaren miljöhjälte som bidrar till att stoppa den globala uppvärmningen och andra dagen cynisk klimatkolonialist, som stjäl odlingsmark från svältande människor och skövlar regnskog.

Hur ska man kunna hålla koll på allt. Som att när amerikanerna för två år sen började använda stora delar av sin majsproduktion till etanolframställning, så kunde inte majsen längre användas till djurfoder. Då såg brasilianska bönder sin chans och högg ned stora arealer regnskog och odlade soja för att möta efterfrågan på foder. Och all den nedhuggna regnskogen ledde förstås till stora koldioxidutsläpp, större än man vunnit på majsetanolen. Det visade till exempel forskaren Michael Coe från Woodsholes oceanografiska institut förra veckan på AAAS-konferensen i Chicago.

vid Lunds universitet forskar också på miljökonsekvenserna av biobränslen och han säger att forskarvärlden inte är överens om hur stor klimatnytta etanolbränsle faktiskt gör idag. Men att larmrapporterna häromåret om att etanolboomen var orsaken till de kraftigt stigande matpriserna som drev fler människor i svält, inte visat sig stämma vid närmare granskning. Men Pål Börjesson håller med Gröna bilister om att konsumenterna måste ställa krav på oljebolagen så att det fortsätter vara finetanol i pumparna framöver.

Vi på Klotet har ringt upp de sju största mackkedjorna i Sverige för att kolla läget. Shell säger att man hittills bara haft etanol från den andra stora svenska etanoltillverkaren Agroetanol och att man fortsatt ska ha hållbar etanol i pumparna. Preem och JET och Din-X vet inte ännu hur man ska lösa att Sekab slutar leverera. Statoil och OK-Q8 tänker ställa samma krav som Sekab gjort på nya etanolleverantörer som tar över under året, men säger att det är svårt att kunna helt garantera att de verkligen håller vad de lovar när det gäller regnskogsskövling och barnarbete, så säger till exempel styrelseordförande på OK-Q8.

Alla oljebolagen talar om att fortsätta med brasiliansk sockerrörsetanol eller svensk spannmål. Utom den finske uppstickaren som gör sin etanol av rester från bryggerierna och av misslyckad deg och gamla limpor från finska bagerier. St1 har dessutom planer på en liknande anläggning i Sverige och på sikt också etanoltillverkning av sopor. Enligt företagets egna beräkningar är deras etanol 50 gånger bättre för klimatet än sockerrörsetanol, finast av finetanol, typ VSOP Cognac alltså, men med ett normalt literpris ändå.

Här kan du följa tidigare blogginlägg om Sekab: , ,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".