Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

IVA klara med sina klimat- och energirapporter

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 06.33
1 av 2
2 av 2

Idag släpper Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA de tre slutrapporterna i sitt projekt ”Vägval Energi”. Forskare, industri och myndighetsföreträdare har tagit fram ett underlag för att få politikerna att enas om klimatpolitiken fram till år 2020. Rapporterna framhåller kärnkraften som den billigaste lösningen på klimatproblemen.
Senare idag hör du Vägval Energi diskuteras i vår sändning från . Kom gärna förbi vår inspelning 12.30 på Stockholms Mässan om du har möjlighet.

– Som jag ser det så är de viktigaste frågorna nu energieffektivisering och då inte bara teknik utan beteendefrågor. Det är reducering av Co2-utsläpp från transporter och det har att göra med elfordon och det har att göra med andra generationens biobränslen. Och det är kärnkraften som är ett kraftslag bland andra, säger Peter Nygårds som är ordförande för  på IVA.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVAs utredning Vägval Energi sjunger kärnkraftens lov. Den har allra störst betydelse för kostnaden att nå de klimatpolitiska målen och IVA vill att regeringen omgående genomför en lagändring för att kunna planera för ny kärnkraft. Men rapporterna framhåller också vikten av energieffektivisering.

Sveriges kulle kunna spara in energi motsvarande hela Stockholms förbrukning, gånger 3 till år 2020. Men då behövs enligt IVA att industrin får skattelättnader inte bara när man spar el utan också när man utnyttjar sin spillvärme. Och IVA anser också att Sverige ska göra som Tyskland och avreglera marknaden för elmätare så att det kommer fram mätare som faktiskt visar i hemma på väggen precis hur mycket el som förbrukas just i stunden och vad den kostar. Helst ska mätare också styra vissa apparater så att de sätts på när elen är billig.

IVA har släppt tre rapporter samtidigt och ibland går de inte ihop. Som till exempel hur mycket staten ska lägga sig i detaljerna i energiomställningen. Det svenska pumptvånget som säger att det ska finnas biobränslen på alla mackar beskrivs som rena planekonomin. Men i en annan av IVA-rapporterna så vill man att staten snabbt tvingar fram laddstolpar för att Sverige ska kunna ha 600 000 elbilar eller laddhybrider år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".