Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

3.Per Åhlström i Klotets bloggstafett ”Politik kan inte byggas på förhoppningar”

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 09.29
Per Åhlströms blogg Tänk kallt

Innan vi börjar diskutera energi och klimat måste vi fråga oss vilken typ av samhälle vi vill ha. Själv vill jag hävda att både människor och miljö mår bäst om vi slår vakt om välfärd och en rimligt hög levnadsstandard, vilket de flesta inte har i dag.

Fördelningspolitik är därför en viktig del i en politik för ett hållbart samhälle. Människor som måste kämpa för det dagliga brödet bryr sig inte om miljön. Problemet är att det råder stor oenighet om vad som är god levnadsstandard. Och kraven tenderar att öka. Människor mår nämligen bäst när de har ett hopp om att det kommer att bli bättre. Och det är samtidigt drivkraften bakom all utveckling. Utan hopp om bättre liv stagnerar både individer och samhällen. Därför vill jag påstå att det är direkt farligt för både människor och miljö att försöka stoppa den ekonomiska tillväxten. Däremot skulle vi behöva förändra innehållet i den ekonomiska tillväxten. Nina Wormbs pläderar för eftertanke och tillvaratagande av de resurser som redan investerats. Jag är helt enig med henne. Den energibesparing som många hoppas på torde till exempel vara omöjlig helt enkelt för att 90% av de hus vi kommer att använda om 50 år redan är byggda. Och många av dem varken kan eller vill vi bygga om så radikalt att de blir självförsörjande med energi. Något som är ett naturligt mål vid nybyggen.

Det vi borde kunna enas om är att energiproduktion som ger utsläpp av partiklar och växthusgaser måste bort. Hur detta ska ske blir svårare att enas om. Energibesparingar kan ge mycket. Men många energibesparingar förutsätter mer el. Så hur vi än bär oss åt blir elproduktionen en knäckfråga.

Personligen skulle jag vilja se en helt ny ansats för kärnkrafttekniken, från civila utgångspunkter. Vi kan inte lösa kärnkraftens avfallsproblem genom att sluta använda kärnkraft. Det vi redan producerat finns ändå kvar. En ny upparbetningsprocess, kallad ”pyro” ger hopp om att framtida kärnkraftverk kan utnyttja 98% av uranets energiinnehåll, ”bränna upp” redan existerande kärnavfall och kärnvapen” och producera ett avfall som återgått till bakgrundsstrålningens nivå efter ”bara” 500 år. Och detta utan att det i något processteg kommer fram material som går att göra kärnvapen och utan att det finns risk för att reaktorerna kan haverera på ett sådant sätt att omgivningen skadas. Det borde vara en prioriterad uppgift för alla miljövänner att försöka göra verklighet av denna teknik, som skulle främja både fred och miljö. Men det diskuteras inte ens i detta land, där människor tro på olika energislag tycks ha ersatt gudstron.

Fram tills dess får vi nöja oss med att utveckla den teknik som finns i dag och försöka använda den på bästa sätt. Det betyder till exempel att vi måste använda rätt teknik på rätt ställe: Solenergi i Texas och biobränsleeldning i Kiruna. För bästa hushållning måste också prissättningen bli rationell och begriplig. Och kanske måste vi sära på energimarknaderna, så att vi har en marknad för elintensiv industri och en för övrig elanvändning. El är både en distributionsform för energi och en råvara i vissa industriella processer. Med dagens prismodeller är det omöjligt att få en stabil grund för långsiktiga investeringar.

För hushåll och icke el-intensiv industri är det hög tid att införa momentana el- och värmetaxor, så att den verkliga kostnaden för energiproduktionen vid olika tidpunkter blir synlig. Först då kan en konsument fatta rationella beslut om energiinvesteringar. Dagens försök att detaljstyra människors och företags beteende med miljöbilspremier och diverse bidrag och rabatter är dyra och ineffektiva. De leder till enormt resursslöseri (t.ex. i etanolanläggningar) och har svag eller obefintlig vetenskaplig och ekonomisk grund.

Ska vi stoppa den globala uppvärmningen måste vi framför allt tänka kallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".