Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Ingen tyst vår, men...

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 09.51
1 av 2
Bofinkshanne. Foto: Dan Hansson, SCANPIX.
2 av 2
Talgoxehona med unge.


Nu sjunger fåglarna i skog och mark och förbereder sig för ännu en häckningssäsong. Men även om vi inte märker det så har antalet
sedan mitten av 1970-talet, något som slås fast i en rapport från Naturvårdsverket. Inventeringar visar dock att de sista tio åren ökar många arter i antal igen.

Enligt Naturvårdsverkets rapport har arter som storlom, skäggdopping och sångsvan ökat i antal den senaste 30-års perioden. Även skogsfåglar som tjäder, orre och järpe ökar i antal. Inventeringarna görs av 500 ornitologer runt om i Sverige och samanställs av .

40% minskning i jordbrukslandskapet
Den största minskningen märks i jordbrukslandskapet där man sedan 1975 sett en 40% minskning av antalet fåglar. Exakt vad nedgången beror på vet man inte men många ornitologer tror att det beror på förändringar i jordbrukslandskapet som försämrat förutsättningarna för fåglarna att häcka där, tillexempel att buskar och rösen rensats bort från åkrarna och att våtmarkerna blivit färre.
Forskning pågår för att ta reda på vad förändringarna beror på och om de har en naturlig förklaring eller är orsakade av människans påverkan på landskapet och miljön.

Långsamma förändringar
En förändring som kommer långsamt är alltid svår att upptäcka, vem märker tillexempel om antalet fåglar som sjunger om våren blir lite färre för varje år? Eller om det är lite färre starar på fälten i år jämfört med för fem år sedan? Även internationellt sätt ser man en minskning när det gäller fågelarter knutna till jordbrukslandskapet. Både i England och Nordamerika har man slagit larm om detta de senaste åren.


Några arter ökar igen
Glädjande är ändå att den sista tioårs perioden har många av de fåglar som förut haft en negativ trend börjat öka igen, även om minskningen totalt sätt är ett faktum. Eftersom inventeringarna i Sverige till stor del bygger på ideela krafter är det viktigt att människor så att fler kan rapportera om vad som händer med dem. Vi lovar att följa frågan på Klotet och rapportera om förändringar i fågelfaunan i Sverige och världen i framtida reportage.

Hör fler fåglar här:
Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".