Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Klotet och FN twittrar om skogsplantering på Världsnaturdagen

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 13.42
1 av 2
Regnskog i Malaysia
2 av 2

Det är nu tjugosju år sedan Världsnaturdagen anordnades av FN i samband med att den första miljökonferensen ägde rum i Stockholm. Dagen firas med olika arrangemang och kampanjer för miljön över hela världen, bland annat flera klimatfestivaler i Sverige. Och på Twitter kampanjar FNs miljöprogram som ett effektivt sätt att hejda växthuseffekten.

släpper en rapport idag, The Role of Ecosystems in Climate Mitigation" där man skriver att investeringar i att återställa och bevara vår planets skogar och jordar är en billig, effektiv och hittills dåligt använd metod för att minska halterna av koldioxid i atmosfären. Träd binder ju koldioxid när de växer och även i jorden binds CO2 av rötter och mikroorganismer.

"Just nu investeras tiotals miljarder dollar till nya tekniker där man tänker sig att begrava koldioxid i underjorden och under havsbottensäger Achim Steiner i rapporten. Men jordens ekosystem skulle kanske kunna binda mer än  50 miljarder ton kol de närmaste decennierna om marknaden får rätt signaler"

(2007 ökade halten koldioxid i atmosfären, pga förbränning av fossila bränslen, med 8.5 miljarder ton, skriver Reuters.)

Förutom att stoppa avverkningen av framförallt världens regnskogar och plantera ny skog vill artikelförfattarna också slå ett slag för jordbrukets möjligheter att minska koldioxidhalterna.

" Jordbrukssektorn skulle i stort sett kunna bli koldioxidneutralt till 2030 om hållbara odlingsmetoder ( tex  och naturgödsel ) användes i stor skala"

Slutligen argumenterar rapportförfattarna för att vi måste bli bättre på att sätta ett pris på jordens ekosystemtjänster som ju faktiskt är helt gratis.

"Vår planets ekosystem har utvecklat genialiska, effektiva och kostnadseffektiva sätt att binda kol. Att sända rätt pris-signaler till de som fattar  ekonomiska beslut .. om värdet av att bevara och ta hand om våra skogar, gräsmarker, torvmossar och jordbruksmarker är avgörande för alla försök att bekämpa klimatförändringar"

I kampanjen på Twitter vill UNEP få minst 10 000 som följar dem. För varje ny person planterar organisationen ett träd. Vid lunchtid hade de visst kommit upp till 8000..

För övrigt kan du numer även följa Klotet påoch inom kort kommer vi även att börja podda en del av de intervjuer vi lagt på bloggen, vilket efterfrågats av en del lyssnare.

Trevlig helg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".