Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

HOME-it's too late to be a pessimist!

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 15.24
1 av 2
Home, en vacker och hoppingivande film
2 av 2

I fredags var Klotet med om en alldeles speciell världspremiär. För första gången lanserades en film på samma dag i över femtio länder runt hela världen - samtidigt som den gjordes tillgänglig för att ses och laddas ner på internet. Teamet bakom dokumentären Home har nämligen ett alldeles särskilt syfte: att väcka engagemang för dagens stora miljöfrågor hos så många av jordens invånare som möjligt.

Den franske filmaren Yann Artus-Bertrand har blivit världskänd för sina flygfotografier av landskap världen över. Utställningen Jorden sedd från himlen har under tio års tid turnerat jorden runt och setts av miljoner människor. Nu utvidgar Artus-Bertrand sitt projekt, som har som yttersta syfte att väcka människors engagemang för miljöfrågor, med en långfilm som helt är gjord från ovan. Home berättar jordens och livets historia genom vidunderligt vackra bilder från alla kontinenter. Under premiärvisningen i fredags (som anordnades av franska ambassaden och) slog det mig också att Home skulle kunna vara en programförklaring av Klotet. Här får alla våra ämnen plats. Från människans första avtryck när vi börjar plöja jorden, till städernas framväxt, upptäckten av olja, skogsavverkning och gruvbrytning till senare års utfiskning, vattenbrist, jorderosion, klimatförändringar mm. Till och med oljesandsutvinning dokumenteras och syns som stora gråsvarta och sterila sår på den kanadensiska jorden.

Personligen tycker jag att flygperspektivet, förutom att det är fascinerande och vackert, är både effektivt och pedagogiskt. Bilderna av lastfartyg fyllda av tusentals containrar som skeppas kors och tvärs över klotet, eller uttorkade runda åkerplättar i Saudiarabiens öken, eller de (för evigt? ) pumpande oljeborrtornen i Californien har etsat sig fast. Men även under de sista tio minuterna finns sekvenser som jag kommer att bära med mig, Sydkoreas tidigare så sargade kullar som åter täcks av täta skogar, Gabons varsamma skogsavverkning, solcellerna på villataken i tyska Freiburg, de danska vindkraftsparkerna...

Och Yann-Arthus Bertrands slutord: It's too late to be a pessimist!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".