Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Operation rädda Östersjön?

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 16.25
1 av 3
Foto: Simon Leijnse SR. Östersjön sedd från Mörbylånga
2 av 3
3 av 3
Algblomning i Östersjön.

EUs nya  är tänkt att ta ett samlat grepp på övergödningen och överfisket och dessutom ska det bli mer jobb och turister och säkerheten höjas. Alla ministrar och myndigheter runt vårt känsliga innanhav ska jobba ihop mot samma mål. I alla fall hoppas svenska regeringen på detta och tänker försöka baxa den nya regionplanen igenom ministerrådet i höst. Frågan är bara om räddningsplanen räcker, den frågan ställer vi i Klotet på onsdag 2/9 13.20. Då ska vi prata med ministrar och andra maktahavare, vilka frågor vill du att vi ska ställa då?

Visst verkar torsken må lite bättre, och sälar och havsörnarna flockas. Men bottendöden har aldrig varit värre. 1/3 av Östersjöns botten är helt död på grund av övergödningen enligt professor i marinekologi vid Göteborgs universitet. Och även om vissa miljögifter gått ned, så verkar andra svåra att bli av med, som kadmium. Dessutom tillkommer nya hormonliknande ämnen som är dåligt utredda.

Oljetankertrafiken från finska viken beräknas fördubblas de närmsta åren i ett av världens redan mest trafikerade hav. Och vindkraftsindustrin trycker också på för att få bygga stora vindkraftsparker runt Östersjön. , marinbiolog i Umeå, har utrett vindkraftens miljöpåverkan länge och han anser att vindkraften visst har många positiva effekter som att minska övergödningen när fossil förbränning minskar, men den har också negativa följdverkningar på djurlivet. Dykande andfåglar som Alfågel och Ejder går inte in bland kraftverken och står de tätt över stora områden så kommer det påverka populationen.

I klimatförändringarnas spår så verkar Östersjön dessutom bli mindre salt och mer sur framöver berättar oceanografiprofessor i Göteborg, fast osäkerheterna är stora kring de beräkningarna.

Vetenskapsradion Klotet sänder från Baltic Sea seminar på finska ambassaden. Medverkande: Finlands utrikesminister Alexander Stubb, EU-minister Cecilia Malmström, Fiskeriverkets GD Axel Wenblad, Lars-Göran Pettersson ordf. LRF, Hans Christian Sörensen Vindkraftsindustrin och Åsa Andersson WWF. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".