Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Svårt sanera olja på Östersjöis

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 07.26
1 av 2
2 av 2

Ett oljeutsläpp under en kall vinter då det ligger is på Östersjön skulle få mycket stora konsekvenser för miljön. Det här för att Sverige har mycket dåliga tekniska förutsättningar för att sanera olja under is, det säger Jonas Fejes, marinbiolog och ansvarig för oljejouren på Svenska miljöinstitutet.

-- Idag har Sverige ingen förberedelse för att varken bekämpa eller sanera på is. Det beror på att vi inte har jobbat med att utveckla teknik i den här frågan, säger Jonas Fejes.

Mer och mer olja transporteras över Östersjön. Nästa år räknar det finska forskningsinstitutet VTTI att 180 miljoner ton olja kommer fraktas från hamnen Primorsk i Ryssland genom Östersjön. År 2015 väntas den siffran har ökat till hela 250 miljoner ton. Lägg därtill alla fartyg som har andra laster men som har stora mängder olja i sina tankar för egen drift. Och i och med mer trafik så ökar också risken för oljeläckage. Ett stort oljeutsläpp kan få katastrofala följder och inträffar det dessutom under den tid det är isbelagt är det mycket svårt att sanera oljan, konsekenserna för vattenmiljön blir också större eftersom de lättflyktiga giftiga kolvätena som annars avdunstar till luften hålls kvar under isen.

-- Giftigheten består mycket längre med olja i is och dessutom behålls ju koncentrationen av olja under en längre tid. Så vi har alltså hög koncentration av giftig olja under isen som vi inte vet var den är heller. Och det innebär att den här olja kan driva runt där under och förgifta stora vattenmassor och biotoper som är känsliga, varnar Jonas Fejes.

Jonas Fejes lägger en del av skulden på Kustbevakningen som har ansvaret för oljebekämpning till havs. Men Tomas Fogö som är chef för räddningstjänstavdelningen på Kustbevakningen säger att det ännu inte finns någon bra teknik att använda sig av för sanering av olja under is. Att Sverige själva skulle ta fram den är med kustbevakningens nuvarande budget omöjligt menar han, istället förlitar de sig på att bättre metoder skall komma fram från andra länder.

 -- Vi följer forskning och utveckling, främst från Kanada som är det stora landet när det gäller det här, enligt Tomas Fogö.

Pelle Zettersten, SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".