Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Vad händer om 100 000 år?

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 14.21
1 av 2
Kopparkapslar där det använda kärnbränslet skall förvaras i minst 100 000 år. Foto: SKB.
2 av 2
Kopparkapslarna skall enligt SKB hålla kärnbränslet säkrat i 100 000 år.

Det finns över  använt kärnbränsle i världen men ännu inget slutförvar för högaktivt radioaktivt avfall. Varje år tillkommer ytterliggare 10 000 ton kärnbränsle som skall förvaras någonstans. Sverige hör tillsammans med Finland och Frankrike till de länder som kommit längst i planerna. Men, ännu finns det bara ritningar av ett framtida förvar i . Metoden att gjuta in det utbrända uranet i en kopparinneslutning ifrågasätts av oberoende forskare som hävdar att koppar korroderar, fräts sönder snabbare än vad redovisat.

Vi planerar nu ett reportage om slutförvaringsfrågan. Hur går det med den såkallade KBS-3, metoden?, att gjuta in avfallet i kopparkapslar. Vad säger lagen om import-export av avfall och kan Sverige komma att ta emot utländskt kärnavfall i framtiden? Skall alla länder som använder sig av kärnkraft ha sitt eget slutförvar, eller är det helt enkelt bättre att samordna lagringen till de områden i världen där det anses säkrast?

Går det överhuvudtaget att planera för ett förvar av produkter som skall hållas borta från männskor och miljö i minst 100 000 år? Vem skall ansvara för avfallet under alla dessa år?

Nästa år planerar Svensk kärnbränsle hantering att lämna in en ansökan till  som skall granska planerna, hur kommer det att gå?

 Förordar ett annat system för slutförvaring, ett djupförvar flera kilometer ner i backen, är det realistiskt? Organisationen har länge kritiserat SKB för att inte frågan tillräckligt.

- Ja det är några av frågorna vi skall försöka få svar på i reportaget. Har ni egna tankar eller förslag på frågeställningar? Använd kommenteringsfunktionen eller maila mig!

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".